RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Путін готує росіянам нову хвилю мобілізації: експерт назвав можливу дату

Втрати армії РФ в Україні перевищили 600 тисяч вбитими і пораненими, тож в Росії можуть розпочати нову хвилю мобілізації, щоб зібрати 800-тисячне угруповання для боїв в Україні.

Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військовий експерт, полковник ЗСУ, речник Генштабу ЗСУ у 2014-2017 роках Владислав Селезньов.

"Російська армія, яка була професійною до повномасштабного вторгнення в Україні в 2022 році, зараз складається з "чмобіків", що бажають заробити дурні гроші на вбивствах українців, і найманців, яких російські емісари шукають по всьому світу. Говорити про серйозну підготовку російських солдатів можна лише сегментовано - є частини, які ще пам'ятають, як варто воювати. Але основна маса - це ті, які призивалися вже під час повномасштабного вторгнення, під час так званої часткової мобілізації в Росії у вересні 2022 року.

Росія ще може компенсувати той катастрофічний рівень втрат - за останні місяці в армії РФ ми бачимо до 30-35 тисяч військових вбитими і пораненими. Ця тенденція буде зберігатися і надалі, тож я дуже важко уявляю собі, як там зможуть зібрати угруповання у 800 тисяч військових до кінця цього року. Причому їм доведеться покривати втрати і збільшувати кількість угруповання, тому без масштабних мобілізаційних процесів не обійтися", - розповів Селезньов.

За його словами, про це можуть оголосити вже в перші тижні вересня.

"Враховуючи те, що у вересні в Росії відбувається єдиний день голосування, можна передбачити, що в кінці першої декади вересня Путін знову порушить питання мобілізації. Оскільки російська репресивна машина працює ефективно, я думаю, що вони зможуть набрати необхідну кількість людей. Але питання мотивації, компенсаторних механізмів - хто замість цих "чмобіків" буде працювати на російських підприємствах, залишається відкритим", - пояснив експерт.

Також він спрогнозував, яким буде поповнення окупаційної армії РФ цього разу.

"У 2022 році більша частина росіян, які були мобілізовані і відправлені на передову, зразу ж загинули. Я думаю, що така ж ситуація буде і зараз - росіянам катастрофічно не вистачає не лише матеріально-технічних, але й людських ресурсів. Зараз на територію Курської області з різних куточків РФ везуть "строковиків", бо Путін не хоче послабити тиск на Сили оборони на Донбасі і не знімає звідти бойові частини. Для нього дуже важливо реалізувати свій задум, заради якого він розпочинав свою "спецоперацію" - повне захоплення Донецької і Луганської областей", - резюмував Селезньов.

Нагадаємо, раніше ми писали, що російський диктатор Володимир Путін, очевидно, вирішив не кидати всі сили на відвоювання захоплених Силами оборони територій Курської області.

А тим часом ватажки "ДНР" почали висловлювати доволі песимістичні прогнози щодо захоплення Росією усієї території Донбасу.