RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Чергового настоятеля храму УПЦ МП схопили за вихваляння російських окупантів

У Вінницькій області виявили чергового настоятеля храму УПЦ МП, що займався підривною діяльністю в регіоні, підтримував війну проти України та поширював російські наративи.

Про це інформує СБУ та Нацполіція.

За матеріалами слідства, до підривної діяльності причетний настоятель храму Калинівського благочиння. Він публічно виправдовував збройну агресію рф та очікував на прихід окупантів на Вінниччину. Спілкуючись з вірянами клірик вихваляв російського диктатора та закликав до підтримки росіян. Крім того, займався поширенням прокремлівських наративів серед парафіян релігійної громади через Телеграм-канал.

Експертиза підтвердила факти злочинних дій, спрямованих на розхитування суспільно-політичної обстановки в регіоні. У фігуранта виявили та вилучили мобільний телефон та комп’ютерну техніку, яку той використовував для поширення ворожої пропаганди.

"На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили клірику про підозру за чч. 1, 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників)", - йдеться у повідомленні.

Наразі настоятель храму перебуває під цілодобовим домашнім арештом, триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Йому може загрожувати до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що з початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну за матеріалами Служби безпеки України відкрито кримінальні провадження щодо понад 100 священнослужителів Української православної церкви Московського патріархату.