RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Журналіст дізнався про обшуки у міністра енергетики Галущенка

Журналіст і засновник проєкту “Наші гроші” Юрій Ніколов дізнався про обшуки в будинку і на робочому місці міністра енергетики Германа Галущенка, якого раніше парламент викликав з доповіддю про роль міністерства у боротьбі з корупцією в енергетичному секторі.

Про це повідомив журналіст і засновник проєкту "Наші гроші" Юрій Ніколов на своїй особистій сторінці у Facebook.

Він написав, що отримав підтвердження від джерел в енергетичній галузі, що "міністр енергетики Галущенко побоявся прийти на доповідь в парламент не тільки через питання про корупціонерів у його вертикалі". Причиною називає також те, що ним також зацікавились в НАБУ:

"Детективи 15 серпня провели обшуки у нього вдома і на роботі по тій самій справі Хейла, якого за версією Міненерго правоохоронці прийняли на хабарі «за сприяння міністра»".

В цьому контексті зауважує: "Тобто в парламентській залі обов’язково прозвучало б питання про обшук, його причини, що вилучили. І одна з найважливіших фігур в вертикалі Єрмака-Міндіча стала б джерелом ще більшого скандалу і точно попала б міжнародні ЗМІ".

З огляду на це вважає, що очевиднішими стали "вкиди" стосовно того, що "замміністра Хейла затримали за сприяння Галущенка": "Бо ж було відомо, Галущенко дізнався постфактум про затримання свого заступника на хабарі".

Крім цього вважає очевидним, що у Міненерго, на тлі обставин корупційної справи Хейла, діє цілком організована система корупційних потоків: "Наприклад, як можна вимагати хабар півмільйона доларів кешем з державної шахти на Волині за те, щоб на неї перевези комбайни з донецьких шахт що от-от окупують? Тобто питання не про цинізм, а про те звідки там кеш взагалі, якщо державна шахта має віддавати все своє вугілля по безналу міністерському власнику?".

Журналіст робить висновок, що Галущенку просто "намагались зберегти обличчя". Пише і про ще один важливий нюанс:

"Виглядає так, що в цій справі нічого не потекло з НАБУ. Я не буду це пов’язувати з тим, що Углава зараз в істериці доводить дисциплінарній комісії, що він неувіновєн в витоках і розвалах деяких справ НАБУ, і на час розслідування він відсторонений від посади. Справді не буду. Бо це чиста якбитологія. І доброчесність перевіряється на великій відстані. Але факт лишається фактом. Останні дії НАБУ і САП по вертикалі Міненерго несли несподіванки для Офісу президента. Чого не було вже давно".

Як повідомляв раніше "Апостроф", український парламент викликав на середу, 21 серпня, голову Міністерства енергетики Германа Галущенка через низку гучних корупційних скандалів, які стались останнім часом.

Крім того, раніше заступнику міністра енергетики Олександру Хейлу та трьом його спільника оголосили про підозру через отримання хабаря у пів мільйона доларів.