RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Затримання Дурова: військова Берлінська спрогнозувала хаос у Z-пропаганді та зв’язку

На тлі затримання в аеропорту Парижу засновника месенджера Telegram Павла Дурова військова Берлінська побачила можливість викликати хаос і паніку у російських пропагандистів за умов, якщо зникнуть всі "воєнкори" та тисячі каналів зв'язку для обміну даними між підрозділами.

Про це розповіла українська військова й засновниця "Центр підтримки аеророзвідки" Марія Берлінська в своєму Telegram-каналі.

Вона також не залишилася осторонь теми про затримання засновника і керівника Telegram Павла Дурова. В контексті цього пише:

"По Дурову. Відбувся унікальний (по наочності) момент битви між двома конгломератами держав через корпорацію. Можна довго дискутувати чи співпрацював Дуров з ФСБ, чи мали вони доступ до всіх даних".

Однозначним вважає лише негативні наслідки, які можуть очікувати росіян:

"Однозначно одне - якщо зараз Павла заставлять прикрити російські канали і груп - вони втратять велику частину зв'язку. Більшість переписок, взаємодії, обміну розвідданими відбувається саме через ТГ".

Берлінська пропонує уявити, що було б, якби в один момент з месенджера зникли б всі пропагандистські російські канали та так звані "воєнкори":

"Тепер уявімо, що в один момент зникають всі пропагандистські канали, всі "воєнкори", а головне тисячі каналів обміну даними між підрозділами, координаційні канали їхніх "волонтерів". Так, це буде момент, де на якийсь час встановиться хаос і дезорганізація".

Саме в цьому вона вбачає пояснення, чому російські пропагандисти так активно кинулись захищати Дурова "в одному хорі з деякими західними лібералами".

"Хаос і дезорганізація триватиме як мінімум кілька тижнів, поки не буде знайдено якусь альтернативу, поки поступово росіяни перейдуть на нову платформу зв'язку, - прогнозує Берлінська та додає: - Сподіваюсь наші чиновники вже знаходяться в активному спілкуванні з французами".

Нагадаємо, у суботу, 24 серпня 2024 року, в аеропорту Парижу затримали 39-річного російського програміста і засновника месенджера Telegram Павла Дурова, який з 2021 року має французьке громадянство. Його арешт стався відразу після повернення з Баку, де він хотів зустрітися з російським диктатором Володимиром Путіним.

Через затримання Дурова у Кремлі сталася паніка. Після затримання вказівку видалити з Telegram робочі листування отримали чиновники АП та апарату уряду Росії, вищі чини Міноборони РФ та співробітники деяких силових відомств.

Разом з цим французькі судові органи продовжили термін утримання під вартою засновника і керівника Telegram Павла Дурова. Його звинувачують у різних правопорушеннях, які пов'язують із месенджером.