RU  UA  EN

Пʼятниця, 13 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

13 вересня

12 вересня

Всі новини

Затримання Дурова: хто і як відреагував на інцидент та які можуть бути наслідки

У суботу, 24 серпня 2024 року, в аеропорту Парижу затримали 39-річного російського програміста і засновника месенджера Telegram Павла Дурова, який з 2021 року має французьке громадянство. Його арешт стався відразу після повернення з Баку, де він хотів зустрітися з російським диктатором Володимиром Путіним.

Про це повідомив французький телеканал TF1

Дурову може загрожувати ув'язнення строком до 20 років. Ордер на арешт Дурова було виписано через те, що він відмовлявся співпрацювати із французькими правоохоронцями, що, на їхню думку, робить його співучасником незаконного обігу наркотиків та інших тяжких злочинів, скоєних з використанням Telegram.

"Ордер на обшук був дійсним в разі перебування Дурова на території Франції. Сьогодні ввечері він припустився помилки. Ми не знаємо чому. У будь-якому випадку, він заарештований", - прокоментували затримання Дурова французькі правоохоронці.

"Дурова визнали персоною нон-грата у Франції, він подорожував до Еміратів, країн колишнього СРСР, Південної Америки. Він дуже мало подорожував Європою і уникав країн, де Telegram перебуває під наглядом", — повідомило TF1/LCI джерело, що близьке до слідства.

25 серпня Дурову можуть висунути звинувачення за низку злочинів: тероризм, наркотики, співучасть у шахрайстві, відмивання грошей, перепродаж крадених товарів, педофільський контент тощо.

"Дуров не зробив нічого, щоб стримати їх (злочини в Telegram - "Апостроф") або співпрацювати зі слідчими органами. Немає сумнівів, що після пред'явлення обвинувачення він буде утримуватися під вартою", - проаналізувало ситуацію джерело, яке має відношення до справи.

Для слідства ця операція з міжнародним резонансом переслідує низку цілей: покликана дати поштовх боротьбі зі злочинною діяльністю в Telegram, а також має на меті чинити тиск на європейські країни, щоб вони активізували спільні зусилля, спрямовані на те, щоб Telegram був обмежений в питаннях тероризму.

Тим часом вже з'явилася реакція на затримання Дурова з Росії, а також боку проросійських діячів і політиків в США.

В російських Telegram-каналах скаржаться на затримання Дурова у Франції. Там стверджують, що уся комунікація між солдатами в російській армії відбувається в закритих Telegram-каналах, тож це створює для них "проблему".

Ситуацію прокоментувала й російська влада. Як заявив віцеспікер російської Держдуми Владислав Даванков, арешт Дурова може мати політичні підстави та буде інструментом для отримання доступу до особистої інформації користувачів Telegram. Він закликав Сергія Лаврова домогтися звільнення затриманого.

Проросійська конгресвумен-трампістка Марджорі Тейлор-Грін назвала затримання Дурова "нападом на свободу слова". Власник соцмережі Х Ілон Маск залишив допис: "Надворі 2030 рік, у Європі вас стратять за те, що ви лайкнули мем".

Колишній телеведучий Fox News Такер Карлсон також заступився за Дурова і звинуватив Францію:

"Павєл Дуров залишив Росію, коли влада спробувала взяти під контроль його соціальну мережу Telegram. Але врешті-решт, це не Путін заарештував його за те, що він дав громадськості свободу слова. Це західна країна, союзник адміністрації Байдена й активний член НАТО, посадила його під замок.

Павєл Дуров зараз у французькій в'язниці, живе попередження будь-якому власнику платформи, який відмовляється цензурувати правду за наказом урядів і спецслужб. Темрява швидко опускається на колись вільний світ".

Англо-американський блогер Ендрю Тейт, звинувачений у сексуальних злочинах та торгівлі людьми, заявив, що причиною арешту Дурова стало те, що він не став цензурувати правду у своєму застосунку.

Американський політик Роберт Кеннеді-молодший: "Франція щойно заарештувала Павла Дурова, засновника і генерального директора зашифрованої, непідцензурної платформи Telegram. Потреба в захисті свободи слова ще ніколи не була такою нагальною".

Нардеп від Європейської солідарності Микола Княжицький звернув увагу на те, що влада в Україні не хоче розглядати законопроєкт про заборону Telegram.

"Саме про це мій закон, який принципово не хоче розглядати влада, бо зробила Telegram головним інструментом власної пропаганди. Закон стосується не лише Telegram, а й інших платформ поширення інформації. Причиною його появи стало використання Росією таких мереж у війні проти нас.

Мій проєкт закону не пропонував нікого арештовувати. Він вимагає контактувати з українським регулятором, виконувати його вимоги, мати прозору власність. І у разі відмови проєкт забороняє використовувати такі мережі державним органам і сервісам з персональною інформацією.

Але цей проєкт, як раніше проєкт про заборону діяльності РПЦ роками лежить у Раді. Одна надія на те, що президенту Зеленському якийсь мудрий радник порадить не захищати злочинні антиукраїнські сервіси, а й як у випадку з РПЦ очолити рух за наведення ладу у сфері інформаційної безпеки", -написав Княжицький у Facebook.

Нагадаємо, в Україні показали, як російські спецслужби вербують своїх агентів через масову розсилку повідомлень у Telegram, спочатку просячи зробити за гроші невинну послугу.