RU  UA  EN

Середа, 18 вересня
  • НБУ:USD 41.07
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  41.07
Суспільство

Новини

17 вересня

Всі новини

Путін визнав Крим українським - російський воєнний аналітик пояснив гучну заяву про удари по РФ

У заяві російського диктатора Володимира Путіна про ймовірність ударів по РФ західною далекобійною зброєю та пряму участь країн НАТО у війні він визнав, що Крим не належить Росії.

Про це повідомив російський воєнний аналітик Ян Матвєєв у Telegram.

Він пояснив, що українська армія багато разів завдавала ударів західною далекобійною зброєю по кримському півострову та інших окупованих регіонах.

"Путін визнав Крим українським. На питання про удари далекобійною зброєю по території Росії Путін заявив, що це означатиме пряму участь країн НАТО у війні. Але є нюанс. Україна вже не раз застосовувала далекобійну зброю країн НАТО територією, яку Путін та його уряд офіційно вважають російською. А саме по об'єктах в анексованому Криму та окупованих областях України: Луганській, Донецькій, Херсонській та Запорізькій", - йдеться у дописі.

Так, він нагадав, що українці використовували саме західні ракети Storm Shadow та ATACMS, про які йдеться і зараз. Україна хоче мати дозвіл від країн Заходу, щоб застосувати їх саме по військових об'єктах на законній російській території, зокрема, у Курській та Бєлгородській областях.

"По суті Путін вкотре наголосив, що захоплені українські території не є Росією навіть для нього. На цьому фоні його погрози звучать майже так само, як пости Дмитра Медведєва. Пам'ятаєте, коли Путін їздив до Китаю, США відправили Україні ракети ATACMS, скільки було розмов, скільки обурення від Путіна. Але в результаті все залишилося як було - жодних червоних ліній не існує", - зауважив експерт.

Аналітик наголосив, що неодноразово говорив про те, що посилення військових можливостей ЗСУ США та іншими країнами НАТО є незворотним процесом і назад шляху нема, окрім як "закінчити війну та залишити чужу землю".

"Але Путіна, звісно, такий фінал не влаштовує. Йому набагато приємніше бачити, як війна йде в Курській області, як російські літаки бомблять курські села, а ракети НАТО атакують російські аеродроми. Заради того, щоб чергові квадратні кілометри Донецької області були перетворені на пустелю під російським прапором", - додав Ян Матвєєв.

Нагадаємо, раніше Путін заявив, що удари України західною далекобійною зброєю по території Росії означатимуть "зміну самої суті та природи конфлікту", адже йтиметься про безпосередню участь країн НАТО у війні.

Також видання The Guardian писало, що Британія вже ухвалила рішення дозволити Україні завдавати ударів по цілях на території РФ крилатими ракетами Storm Shadow.