RU  UA  EN

Субота, 5 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

5 жовтня

4 жовтня

Всі новини

Українцям підвищать податок на зарплати: скільки будемо отримувати "чистими" на руки

В Україні вже у жовтні можуть підвищити податок на зарплати одразу на 3,5%. І, відповідно, на такий же відсоток поменшає сама зарплата "чистими".

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Наприклад, якщо в людини зарплата 10 тисяч гривень, після набуття законом чинності на руки вона отримуватиме 7700 гривень замість 8050 гривень. Якщо розмір зарплати ("брудними") 20 тисяч – відповідно, - 15,4 тисячі замість 16,1 тисячі, якщо зарплата 30 тисяч23,1 тисячі замість 24,15 тисячі, і так далі.

Багато приватних компаній також платять зарплати абсолютно легально, а тому і їхні співробітники стануть дещо біднішими внаслідок підвищення військового збору.

Проте чимало роботодавців використовують "сіру" схему, коли офіційно сплачується (із зарахуванням на банківську картку) лише мінімальна зарплата, а решта видається у конверті. Співробітники таких компаній також відчують зниження доходів. "Мінімалка" на сьогодні становить 8000 гривень, тому якщо зараз "чистими" з неї виходить 6440 гривень, то після підвищення військового збору буде вже 6160 гривень. Різниця невелика – всього 280 гривень, але все ж таки. Можливо, роботодавці вирішать компенсувати таку втрату за рахунок збільшення "конвертної" частини зарплати, але це вже вирішуватиметься на індивідуальному рівні. У будь-якому випадку описана вище схема оптимізації податків, незалежно від ставки військового збору, є протизаконною.