RU  UA  EN

Середа, 23 жовтня
  • НБУ:USD 40.95
  • НБУ:EUR 44.30
НБУ:USD  40.95
Суспільство

Новини

23 жовтня

Всі новини

Російська розвідка планувала кривавий теракт у Києві

Служба безпеки України у співпраці з Національною поліцією запобігли кривавому теракту у Києві - затримати «на гарячому» вдалося кількох агентів російських спецслужб.

Про це пише Служба безпеки України

За результатами спецоперації затримали двох російських агентів, які мали підготувати саморобний вибуховий пристрій та підірвати його в одному із багатолюдних місць Києва. Мета ворога полягала у максимальній кількості загиблих з-поміж цивільного населення Києва для поширення панічних настроїв серед громадян.

В СБУ пояснюють: "Для вчинення теракту розвідка рф дистанційно завербувала 20-річну мешканку Запоріжжя, яка шукала «легких» заробітків у Телеграм-каналах. Після вербування агентка отримала від окупантів детальні інструкції щодо способів виготовлення вибухового пристрою з підручних компонентів. Відповідно до ворожих вказівок зловмисниця використала два мобільних телефони, до яких потрібно було під’єднати детонатор з пластидом, що мала дістати із замаскованого схрону. Його геолокацію окупанти планували «скинути» дівчині напередодні теракту".

Слідство встановило, що фігурантка перебувала на зв’язку з кадровим співробітником російського гру, який знаходився на тимчасово захопленій частині території Запорізької області. Крім того, до співпраці агентка також залучила свого 26-річного співмешканця:

"Перед вчиненням теракту обидва фігуранти мали виконати «контрольне» завдання російської спецслужби: підпалити декілька одиниць військової техніки ЗСУ в районі Запоріжжя".

Контррозвідники СБУ затримали обох зрадників «на гарячому», коли вони намагалися підпалити бойову машину піхоти, яка виконувала завдання на південному фронті. У затриманих вилучили знаряддя злочину та мобільні телефони із доказами підривної діяльності.

Слідчі СБУ повідомили їм про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 ККУ (державна зрада вчинена за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану). Наразі зловмисники перебувають під вартою без права внесення застави - їм загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Читайте також в "Апострофі", як співробітники СБУ виявили та викрили три групи підпалювачів, що діяли на замовлення Росії у трьох українських областях. Співробітники Служби безпеки України затримали фігурантів та повідомили про підозру за кількома статтями.