RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Журналіст показав унікальні фото розвідника з Донбасу

Журналіст Юрій Бутусов розповів про спецоперацію в Краматорську Донецької області по затриманню диверсантів, завербованих російськими спецслужбами.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook, а також опубліковано унікальні фото.

"Два роки тому, на світанку о 5 ранку 17 травня 2014-го року, коли Краматорськ ще спав, в одному зі звичайних житлових будинків з'явилася машина, і група невідомих почала переносити туди свої речі. Під час завантаження в машину, один з них виніс якийсь вантаж, загорнутий в одяг. І тут сталася випадковість - при перенесенні вантажу в багажник машини, чоловік трохи поміняв хват, і випадково край одягу, що покриває вантаж, впав... І на якусь мить стало помітно, що саме він несе. Але це якась мить - і багажник було закрито. Четверо невідомих сіли в машину та поїхали. І тільки один чоловік побачив у порожньому дворі групу невідомих хлопців, і тільки він зрозумів, що завантажили в багажник під ковдрою. Це був розвідник 8-го полку спецназ Збройних сил України, який стежив за невідомими. Це він встиг зробити ці фотографії", - пише Бутусов.

"Під ковдрою був переносний зенітно-ракетний комплекс. Машина була тільки що вкрадена для виконання диверсії. А невідомі виявилася диверсійною групою, завербованою спецслужбами Російської Федерації. Вони не думали, що в місті, де міліція і СБУ розбіглися, проти диверсантів почала працювати група спецназу 8-го полку ЗСУ. Фотографії зроблені одним з бійців цієї групи.

Спецназівці зайшли в місто без будь-якої підтримки, і обстановка навколо них стрімко змінювалася щодня, але в неймовірно складних умовах, де було легко розгубитися, виконали завдання - знайшли по суті голку в копиці сіна. 25 квітня на аеродромі Краматорськ був знищений протитанковою ракетою "Фагот" український вертоліт Мі-8 - просто диво, що не було жертв. Під Слов'янськом було збито вже кілька бойових вертольотів. Треба було попередити нові трагедії.

У той час в Краматорську було чимало підозрілих осіб і груп людей - російські диверсанти контролювали значну частину міста, діяло кілька загонів з різним озброєнням, діяли банди грабіжників. Було легко помилитися з об'єктом спостереження - а раптом це не диверсанти, а якісь звичайні гопники?

Та й завдання противника в той час були ще не зрозумілі. Щоб точно визначити приналежність диверсійної групи, щоб розібратися з її цілями, завданнями, озброєнням, треба було організувати потайний пошук і добути інформацію. І група не помилилася.

Вони точно змогли прорахувати місце передбачуваної диверсії, де бойовики вирішили збити український літак при заході на посадку на аеродром Краматорська. І вже на наступний день, діючи за точною вказівкою ще одна група спецназ 8-го полку організувала засідку і зірвала напад диверсантів на український літак. Переносний зенітно-ракетний комплекс був захоплений - це сталося вперше в війні... Двоє з цих диверсантів були знищені на місці бою. Це водій та оператор ПЗРК - вони обидва на цих знімках, їм залишилося жити приблизно добу", - зазначив журналіст.

Як повідомляв "Апостроф", в березні в Міністерстві оборони України розповіли про те, як українські військовослужбовці припинили вторгнення групи диверсантів в одну з військових частин у Чернігівській області.