RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Росіян викрили у вивезенні лісу з України до ЄС

Голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль заявив, що станом на 3 червня на прикордонних залізничних станціях "Батево" та "Чоп" накопичилося 166 вагонів з готовою до відправлення на експорт до ЄС деревиною, значна частина якої належить росіянам.

На сайті Москаля зазначається, що всі вагони завантажені в інших областях України (в першу чергу Львівщині) паливною деревиною, тобто дровами.

Згідно з розпорядженням голови ОДА, що обмежує розміри експортованих дрів максимум одним метром, закарпатська митниця не оформляє ліс на вивіз.

"Значна частина вагонів із лісом, що застрягли на Закарпатті, належить росіянам. Ми з’ясували дані щодо однієї з компаній. Це "Woodsources.r.o.", зареєстрована в 2013 році в Празі (Чехія), а в 2015 – і на Закарпатті. Засновники та керівники – двоє громадян Росії, які постійно мешкають у Чехії, та двоє громадян Росії, мешканців м. Можайськ Московської області. Основні види діяльності – виготовлення виробів із дерева, пробки, матеріалів для плетіння, виготовлення паперу та картону. Після того, як Євросоюз запровадив проти Росії санкції, росіяни взялися вивозити за кордон український ліс. Оскільки розмір паливної деревини на експорт не обмежений законодавством, під виглядом дрів (або разом із ними) до Чехії вивозиться ділова деревина, яка потім переправляється партнерам "Woodsources.r.o." на підприємства Австрії та Румунії", - пояснив Москаль.

"Фактично росіяни вивозять український ліс на експорт, а українці заради наживи активно їм у цьому допомагають. Щоб припинити цю схему, необхідно внести зміни до митного законодавства й обмежити розмір експортованих дрів одним метром – саме такі параметри діють при продажу дрів населенню на внутрішньому ринку. Ці зміни давно назріли, вони допоможуть, по-перше, зменшити вирубку лісу в Карпатах, про нищівний характер якої всі говорять, а, по-друге, припинити фактичне фінансування українцями російського бізнесу", - додав губернатор.

Як повідомляв "Апостроф", минулого року президент Петро Порошенко підписав закон про мораторій на експорт лісо - та пиломатеріалів у необробленому вигляді.