RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Луценко розкрив деталі арешту топ-соратника Януковича: опубліковано відео

Голова Генеральної прокуратури України (ГПУ) Юрій Луценко розкрив деталі затримання та арешту Олександра Сухомлина - колишнього заступника міністра економічного розвитку України за часів екс-президента України Віктора Януковича.

Луценко зазначив, що Сухомлин підозрюється у незаконному заволодінні держмайном та нанесенні збитків Україні на суму близько 5 млрд грн, передає "Інтерфакс-Україна".

"Сьогодні ми можемо розповісти про перші результаті в епізоді, який стосується злочинної діяльності схем Курченко (бізнесмен, наближений до В. Януковича Сергій Курченко - ред)... Разом з оперативними службами... вчора був затриманий один з організаторів злочинної схеми розкрадання скрапленого газу, активний член злочинної організації, громадянин Сухомлин", - заявив голова ГПУ.

Голосіївський райсуд Києва заарештував Сухимлина з альтернативою застави в 100 млн гривень.

За словами Луценка, соратника Януковича затримали у Києві, він не пручався, спочатку думав, що його затримали за порушення правил дорожнього руху.

Також про деталі справи проти Сухомина написала на своїй сторінці у Facebook прес-секретар голови ГПУ Лариса Сарган.

"Активний член злочинної організації О. Сухомлин підозрюється в тому, що він, перебуваючи протягом 2010 - 2014 років на посаді голови Аукціонного комітету з продажу нафти, газового конденсату, скрапленого газу та вугілля, діючи за попередньою змовою з В. Януковичем, М. Азаровим і С. Курченко, а також іншими членами злочинної організації, незаконно заволодів в інтересах злочинної організації майном ПАТ "Укргазвидобування" та ПАТ "Укрнафта" (більше 50 відсотків статутного капіталу яких належить державі) - а саме виробленим ними скрапленим газом на загальну суму понад 2 млрд грн.

Зокрема, О. Сухомлин, будучи головою Аукціонного комітету з продажу нафти, газового конденсату, скрапленого газу та вугілля, використовуючи своє службове становище всупереч інтересам служби, систематично вживав заходів до усунення конкуренції на спеціалізованих аукціонах з продажу скрапленого газу для потреб населення, контролював існування схеми С. другого збору в Іспанії з викупу через біржові аукціони всього об'єму скрапленого газу, який виробляли ПАТ "Укргазвидобування" та ПАТ "Укрнафта", за пільговими цінами, нібито для потреб населення України. Разом з цим, у подальшому члени злочинної організації продавали цей газ на автозаправні станції за ринковою ціною, в результаті чого за висновком експертизи отримали надприбуток у розмірі понад 5,5 млрд грн", - навела Сарган зміст заяви глави ГПУ.

Також зазначається, що на території 4-х областей були проведені обшуки за місцем проживання і роботи Сухомлина і його родичів з метою відшукання речових доказів, документів, а також грошових коштів, здобутих у результаті його діяльності у складі злочинної організації Януковича.

Як повідомляв "Апостроф", у МВФ заявили, що ситуація з державними підприємствами в Україні є живильним середовищем для неефективності та корупції і для її подолання українській владі варто почати активну приватизацію.