RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Бої за Донецький аеропорт: кіборг розповів про газові атаки бойовиків

Євген Ковтун, який служив у 93-й бригаді ЗСУ і брав участь у захисті Донецького аеропорту (ДАП), розповів про газові атаки бойовиків самопроголошеної ДНР.

У коментарі "Апострофу" він зазначив, що до відправлення в аеропорт був на позиції в Пісках.

"Запам'яталися газові атаки. На цій війні, напевно, нікого ще так не викурювали, як нас. І тих, хто був цілий, і поранених. Вийти на вулицю ти не міг. За час мого перебування в ДАПі разів шість були газові атаки, годинами нас труїли, як тільки вітер дув так, як їм зручно. Мінусова температура, повітря майже нерухоме, і вони могли ці газові гранати дії кидати одну за одною. Ми задихалися, кашляли, очі сльозилися", - розповів АТОшник.

Євген Ковтун зазначив, що досі проходить лікування.

контузії були, 17 числа також було поранення. Три ребра були перебиті, але я ще був в досить нормальному стані, всі мої частини тіла залишилися зі мною.

Перший підрив був 19 січня, він нам всф стіни склав. Після цього була сильна атака, яку ми відбили. Ми вже були затиснуті, оточені. На наступний день підірвали вдруге — підлога під нами, і ми фактично провалилися на поверх нижче, нас засипало верхніми поверхами. Були десантники, хлопці з 90-го бата, вони допомагали діставати тих, кого завалило, мене теж дістали.

Ми з командуванням не могли ніяк зв'язатися — вже декілька днів не було зв'язку та за пораненими теж не могли приїхати.

У нас ще залишалися боєприпаси, вирішили групою, близько 13 осіб, пробиватися до своїх. Запитали, чи піду я. Після завалів я вже не стояв, лежав. Мені допомогли піднятися, перекинули через парапет, я зрозумів, що якщо впаду, то вже не встану. Довго ми виходили, але дійшли до метеовежі. Там вже наші нас евакуювали.

Декілька людей залишилися з пораненими і мертвими.

Один з нашої групи не дійшов. Ми з ним сильно відстали. За мною повернувся один боєць. Був сильний туман, що нас і врятувало. Але другого тоді так і не знайшли, його потім взяли в полон. Але потім, на щастя, звільнили. Це він мене будив, допомагав перекинути через парапет і говорив, що треба йти", - розповів кіборг.

Історії тих, що вижили під час захисту Донецького аеропорту, детальніше читайте в матеріалі "Апострофа".