RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Портников: Путін вбив Вороненкова як Сталін - Троцького

На думку політичного оглядача Віталія Портнікова, вбивство колишнього депутата Держдуми Дениса Вороненкова - це продовження практики, характерної для радянських і наслідувавших їм російських спецслужб.

Про це Портніков написав в колонці для порталу "Грані.ру".

Журналіст нагадав про вбивство Льва Троцького, який, проживаючи у вигнанні після висилки з СРСР, залишався непримиренним критиком Сталіна. Портников звертає увагу, що і тоді Кремль приховував свою причетність, а радянська преса стверджувала, нібито замах - результат розбрату в середовищі "антирадянської" опозиції. Те ж саме говорив і вбивця - Рамон Меркадер, називаючи себе месником-одинаком.

І лише пізніше стало відомо, що Меркадер був агентом НКВС і діяв за наказом, в рамках ретельно розробленої та підготовленої операції. Критикуючи Сталіна, Хрущов не дистанціювався від цього вбивства, присвоївши Меркадеру звання Героя Радянського Союзу, що лише демонструє незмінність подібної терористичної практики незалежно від режиму, який править в Кремлі.

Посилаючись на цей приклад, Портников констатує, що Росія і в наші дні живе за принципами імперії Сталіна, а російські спецслужби застосовують терористичні методи своїх радянських попередників.

Підводячи підсумок, Портников каже, що "... як в 1940 році ні в кого в світі не було сумнівів, що Троцького вбив Сталін, так і сьогодні ні в кого в світі - включаючи і Росію - немає сумнівів, що Вороненкова вбив Путін".

Раніше "Апостроф" приводив думку експерта Анатолія Октисюка про те, хто може скористатися вбивством Вороненкова.