RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

У Авакова розповіли, що за кібервірус атакував Україну

Народний депутат від "Народного фронту", член колегії Міністерства внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що у вівторок, 27 червня, об 11:00 Україну атакував вірус - модифікована версія "wannacry" - "cryptolocker".

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

"Лист, що містить вірус, приходив, в більшості випадків, поштою. За кілька днів і навіть тижнів до сьогоднішнього дня. На сьогодні, можна сказати, що атака готувалася щонайменше місяць. Листи, які приходили адресатам-резидентам України, були російською та українською мовою", - зазначив Геращенко.

За його словами, листи маскувалися під ділову переписку, і в них була закладена дата запуску 27 червня в 11:00. При цьому кінцевою метою атаки була дестабілізація ситуації в українській економіці.

"Вірус зашифровує всі дані жорсткого диска і вимагає викуп у кілька сотень доларів. Метою цієї тренувальної кібератаки, швидше за все приуроченої до Дня Конституції України, є офіси банків, редакції засобів масової інформації, об'єкти зв'язку, транспорту, телекомунікації, енергетики", - уточнив нардеп .

Геращенко зазначив, що на ключових інфраструктурних об'єктах України над відновленням комп'ютерних мереж зараз працюють фахівці з кібербезпеки СБУ і Національної поліції. За кілька днів робота комп'ютерних мереж буде повністю відновлена.

"По кожному відомому факту зараження комп'ютерним вірусом буде розпочато кримінальне провадження", - підкреслив він, уточнивши, що сьогоднішня кібератака стала наймасштабнішою в історії України.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" повідомляв, що в Службі безпеки України вважають, що масові хакерські атаки на ряд українських компанії могли бути організовані з території Російської Федерації.