RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Хакери, які створили вірус Petya, зробили першу заяву

Невідомий, який представився одним із творців вірусу Petya, розповів, скільки потрібно заплатити за розшифровку всіх заблокованих комп'ютерів.

Про це повідомляє Motherboard.

Відзначається, що це перша офіційна заява хакерів з моменту активного поширення вірусу.

Так, невідомі спустошили біткоіни-гаманець, де до цього часу набралося $ 10 тис. (Спочатку вірус вимагав за розшифровку файлів по $ 300, але ті, хто заплатили, ключів не отримали).

За даними ЗМІ, сума була переведена на інший гаманець. Через деякий час ця ж група перевела дрібні суми на гаманці сайтів Pastebin і DeepPaste - ці сайти часто використовуються хакерами для оголошень, оскільки той же DeepPaste доступний тільки через Tor.

Далі невідомий, який виступає від імені творців вірусу, запостив звернення до всіх постраждалих. Він вимагає за розшифровку файлів (але не завантажувальних дисків) по 100 біткоінів.

Видання відзначає, що на момент написання по курсу 100 біткоінів коштували приблизно $ 256 тис. У той же час, в повідомленні не вказано гаманець, але є посилання на чат в даркнеті, де користувачі можуть з хакером (або хакерами) зв'язатися.

Видання зв'язалося в чатрумі з одним з нібито авторів Petya і цитує його слова, за якими сума така висока, оскільки ключ підійде для розшифровки всіх комп'ютерів. Потім журналісту Motherboard запропонували розшифрувати один файл в якості тесту. Видання передало хакерам один із зашифрованих файлів, але на момент написання новини відповіді не отримало.

На думку французького експерта з інфобезпеки, глави Comae Technologies Метта Суіша, хакери просто тролять журналістів.

Детальніше про кібербезпеку України читайте в матеріалі "Апострофа": "Вірус Petya.А повернувся: хто захистить Україну від нових кібератак".