RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

В Угорщині розгорівся скандал навколо присвоєння Путіну звання почесного доктора

Вчені Дебреценського університету заявили, що відмежовуються від рішення сенату (вченої ради) університету від 28 серпня про присвоєння президенту Росії Володимиру Путіну звання почесного доктора "honoris causa" цього навчального закладу.

Відповідну заяву зробили вчені кафедри конституційного права, повідомляє видання "Крим.Реаліі".

Відзначається, що документ оприлюднили місцеві ЗМІ.

За словами вчених, сенат їх університету знехтував заслугами тих почесних докторів, які своєю самовідданою працею в тилу науки і освіти створювали престиж вузу.

З вимогою кафедри конституційного права Дебреценського університету також погодився Інститут Кароля Етвеша (Ekint). У відкритому листі ця установа просить Дебреценський університет скасувати постанову про присвоєння Путіну почесного докторського звання, наполягаючи на тому, що вона незаконна і безпрецедентна.

На негайному відкликанні постанови сенату Дебреценського університету наполягає також громадська організація молоді з Дебрецена Natív. Петицію Natív підписали вже понад 900 осіб.

"Ми говоримо про особистість, про яку Рада Європи однозначно заявила, що він (Путін - ред.) підтримує війну на сході України, в якій втратили життя понад 10 тисяч осіб і через яку мільйони громадян стали вимушеними переселенцями", - підкреслили громадські активісти.

При цьому раніше вчена рада пояснила своє рішення тим, що "уряд Угорщини і Росія завдяки Путіну відводять значну роль Дебреценському університету в інвестиційному проекті побудови другої черги АЕС Пакш-2".

Як повідомляв "Апостроф", раніше президент Франції Еммануель Макрон заявив про великі розбіжності з президентом РФ Володимиром Путіним, а також заявив, що "не дозволить, щоб йому все зійшло з рук".