RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

У Харкові зловили хакера, який шпигував за українськими політиками: опубліковано відео

Співробітники правоохоронних органів в Харкові затримали 23-річного хакера, який за допомогою шкідливого програмного забезпечення шпигував за українцями і громадянами інших держав, зокрема, українськими політиками.

Про це повідомляє департамент кіберполіції Національної поліції України.

Так, чоловік підключався до персональних комп'ютерів на правах адміністратора.

"Хакер мав можливість контролювати роботу комп'ютерів, а також, використовуючи веб-камери користувачів ПК, стежити за їх особистим життям", - розповів начальник відділу протидії кіберзлочинності в Харківській області Слобожанського управління кіберполіції Департаменту кіберполіції Денис Колесник.

За його словами, під час обшуку квартири зловмисника в Харкові поліцейські вилучили його персональний комп'ютер. На його жорсткому диску і було шкідливе ПО, яке він використовував для несанкціонованого доступу до персональної інформації користувачів інтернету.

Відзначається, що кількість інфікованих пристроїв - близько сотні. У даний час розглядаються різні версії і мотиви таких дій підозрюваного, в тому числі і замовного характеру - серед жертв є члени українських політичних партій.

Хакеру оголосили підозру в скоєнні двох кримінальних злочинів, передбачених ч.ч. 1, 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж) Кримінального кодексу України.

Йому загрожує до шести років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Як повідомляв "Апостроф", раніше сайт організації WikiLeaks, що спеціалізується на публікації секретної інформації, атакували хакери.