RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Соратник Яроша вказав на ознаки змови в ситуації зі скандальними мінометами "Молот" для ЗСУ

Командир 5-го батальйону УДА Владислав Литвин ("Чорний") заявив, що в основному розмови про ситуацію навколо мінометів "Молот" ведуть люди, які мало розуміються на цій справі.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Апострофу".

"Знаєте, я б вів професійна розмова на цю тему з людьми, які хоча б у загальних рисах розуміють, що таке міномет. Але вся ця дискусія відбувається, в основному, в інтернеті, між людьми, які не розбираються в ситуації. Це у нас улюблена тема: ой, солдати гинуть", - говорить комбат.

"І коли говорять, що "Молоти" погані, то у мене питання: а з чим порівнювати? Без цього створюється враження, що комусь просто вигідно про це кричати", - додав він.

Литвин підкреслив, що з мінометами, як і з будь-якою іншою зброєю, потрібно вміти правильно поводитися, щоб воно правильно працювало.

"Потрібно його обслуговувати. Потрібно вести на ньому настріл. Потрібно знати табличні дані стрільби. Потрібно знати, скільки хв можна випустити з нього на далекобійних порохах, яка рекомендована дистанція стрільби і так далі. Все це прописано в ТТХ – просто треба брати і вивчати", - сказав "Чорний".

"Військові повинні розуміти, що цей снаряд працює за одним принципом: при виході зі ствола він піднімається, а при ударі об землю вибухає. Якщо поставити інші підривники, то це відбудеться в стовбурі. Якщо будуть браковані детонатори – це відбудеться в стовбурі. Якщо міну на міну кинуть – це відбудеться в стовбурі. І все. Інших варіантів розриву міни в стовбурі немає. Тому що, як я вже говорив, це найпримітивніша форма артилерії, найбільш проста і ефективна у використанні. Тому що там вам не треба довго думати. Ви його почистили, подивилися, все в порядку, і можете накидати", - підкреслив він.

Комбат вважає, що всі інциденти, які відбуваються з мінометами, трапляються виключно з причини недбалого ставлення солдатів.

"Насправді все просто: зіпсувати цю зброю можна тільки по недбалості. Нехай вам хоч сто раз розкажуть про те, що міномети вибухають самі по собі. Люди просто не розуміють, яка товщина заліза у казенній частині міномета і які навантаження він витримує. А коли з нього накидати 5 тисяч хв на далекобійних порохах, не чистячи його, не дивлячись на нього взагалі і не розуміючи, що там відбувається, то не дивуйтеся, що рано чи пізно будуть проблеми! Чоловік, який після роботи почистить міномет, зрозуміє, тріснув він. Це зброя, за яким повинен бути належний нагляд", - звертає увагу Литвин.

Також він зазначив, що відсоток розірваних мінометів радянського зразка в кілька разів більше, ніж відповідний показник "Молотов".

Крім цього комбат заявив, що деякі солдати спеціально неправильно встановлювали міномети.

"Я бачив енну кількість відео, де "Молоти" зумисне ставили неправильно, щоб вони перекручувалися в повітрі після пострілу. Це злочин. І бажано було б, щоб військова прокуратура провела розслідування про те, як використовується зброя в цих відео. За фактом, тих диваків, які дозволили це робити, треба просто судити за те, що вони дозволили так явно псувати зброю. Військовослужбовець, який це робив, повинен сісти за те, що поставив під загрозу життя людей і тих дебілів, які стояли і знімали це все на відео. На кожному відео більше десятка стоїть навколо", - сказав Литвин.

"У мене були випадки, коли я попереджав конкретних командирів щодо обслуговування мінометів. Коли говорив, що потрібно, щоб мінометні розрахунки обслужили міномети, бо буде біда. А через два дні в цьому підрозділі розірвало міномет. Двоє 200-х. І це був не "Молот", - констатував він.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": "Українці дуже класно воюють, є умова, при якому будуть ще краще - комбат з АТО".