RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Удар "Молота": як нова зброя відбирає життя українських солдатів

Використання неякісних українських мінометів може бути причиною загибелі бійців

Використання неякісних українських мінометів може бути причиною загибелі бійців Український міномет "Молот" калібру 120 мм, розроблений на заводі "Маяк" Фото: EPA/UPG

Днями відбулася закрита нарада комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони. Вона була присвячена розслідуванню причин загибелі двох бійців батальйону "Айдар". За офіційною версією, вони загинули внаслідок ворожого обстрілу, однак є інформація, що інцидент стався через розрив міни в мінометі українського виробництва "Молот". "Апостроф" спробував розібратися, де істина.

Протягом 1 і 2 листопада поточного року в результаті бойових дій" у зоні АТО загинули двоє українських військовослужбовців. Про це вдень 2 листопада заявив речник Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко. До вечора того самого дня на сторінках батальйону "Айдар" у соціальних мережах з'явилася інформація про те, що цими двома загиблими були "айдарівці" Сергій Кочетов (позивний "Кіт") і Микола Саюк ("Француз"). За словами товаришів по службі, бійці "загинули під ворожим обстрілом при виконанні бойового завдання" в ніч на 2 листопада. Церемонія прощання з ними відбулася вранці 4 листопада на Майдані Незалежності в Києві.

Того дня у Верховній Раді під час години запитань до уряду депутат від "Самопомочі" Тарас Пастух назвав іншу версію причин події: бійці загинули не від ворожого обстрілу, а від розриву міни в мінометі українського виробництва "Молот". "За офіційною версією, прилетіла ворожа міна, і хлопці загинули. Але насправді ситуація є дещо іншою. Питання моє, власне, про те, коли зупиниться бізнес на війні, на якому сьогодні заробляє "Укроборонпром"? Йдеться про сьогоднішні міномети, які є великим досягненням "Укроборонпрому" – "Молот". У нас від нашого міномета загинули наші хлопці. Ці міномети продовжують далі використовувати в Збройних силах. Виникає запитання: чому ми далі дозволяємо, щоб за наші гроші виготовлявся мотлох і потім далі гинули наші хлопці?" – запитав у прем'єр-міністра Володимира Гройсмана депутат.

Прем'єр у відповідь пообіцяв створити незалежну групу і вивчити питання. Уже наступного дня, 5 листопада, прес-служба Міністерства оборони повідомила, що начальник Генштабу Віктор Муженко створив спеціальну комісію, яка працює на місці події. І оприлюднила перші висновки, підтвердивши тим самим слова Пастуха: "За попередніми висновками фахівців, причиною трагедії, яка призвела до загибелі двох військовослужбовців Збройних сил України, стала детонація боєприпасів у каналі ствола".

"Поставили на позицію – відламалась ручка наведення..."

Міномет "Молот" калібру 120 мм виготовляється на київському заводі "Маяк". Раніше цей завод випускав однойменні магнітофони, а тепер входить до складу держконцерну "Укроборонпром". За основу був узятий старий радянський міномет 2Б11 "Сани". Розробники, за словами головного інженера "Маяка" Валерія Сініцина, користувалися взятою з інтернету літературою про 120-мм міномети.

Від початку роботи над мінометом до перших заводських випробувань минули рекордні три місяці, а ще через два місяці відбулися державні випробування, за результатами яких було ухвалене рішення про серійне виробництво.

У 2016 році Міноборони замовило 280 мінометів "Молот" вартістю трохи більше 480 тисяч гривень кожен. Що думають про цей виріб військові, "Апострофу" розповів командир одного з батальйонів ЗСУ, що знаходиться в зоні АТО:

"Прийшли до нас ці міномети. Поставили один на позицію – одразу відламалась ручка вертикальної наводки. Натиснув пальцем на ударно-спусковий механізм – він зігнувся. Я так зрозумів, він взагалі з алюмінію. Потім поставили на колеса, і поки дотягли з плацу в бокс – це 200-300 метрів – колісна тяга розсипалася. Зараз їх чистимо від іржі, щоб механізми хоча б почали рухатися. Ну, як може міномет з заводу бути іржавим?! Приціли стоять 1930-х років. Ну чому тоді їх не поставити на міномети часів Великої Вітчизняної війни? Це хороші міномети – нехай і старенькі, але хороші. На складах їх море. Ось у мене були старі радянські "Сани" . Але ми їх "Соньками" називаємо. Вони у нас усю війну пройшли, під дощем стояли і ніколи не іржавіли. Жоден не розірвався, в жодного нічого не зламалося. Правда, коли вже далекобійними зарядами лупили – сошки погнулися. Ну, який тут міномет витримає. У нього всього захист 500 пострілів був, а я за добу по 400 випускав. Десь по 20-30 тисяч вони в мене вистрілили. І то ми їх відправили в ремонтну майстерню, нам їх там випрямили і повернули. А "Молоти" по півмільйона стоять. Що мені з ними робити? Кілька мільйонів гривень валяються просто так..." – розповів комбат.

У штабі ракетних військ і артилерії (РВіА) зазначають, що експлуатація "Молота" не відрізняється від експлуатації 2Б11. Втім, там визнають, що український міномет створювався в стислі терміни, крім того, у підприємства не було досвіду з виготовлення такої продукції. "Така оперативність пояснюється тим, що ми тривалий час здійснювали активні бойові дії, де інтенсивно використовувалися міномети, які виходили з ладу. Швидкоплинна розробка та налагодження виробництва мінометів зумовили певні проблеми. У ході експлуатації були виявлені певні недоліки мінометів "Молот", сформовані рекомендації щодо їхнього удосконалення. Сподіваюся, що виробник ВАТ "Маяк" врахує всі рекомендації і міномети "Молот" будуть довго та ефективно виконувати бойові завдання в бойовому складі ракетних військ і артилерії Збройних сил України", - повідомили "Апострофу" в командуванні РВіА.

Версії слідства

У середу, 16 листопада, в парламентському комітеті з питань нацбезпеки і оборони відбулося закрите засідання, де представники Міноборони доповіли депутатам про хід розслідування інциденту з "айдарівцями". Як розповів "Апострофу" депутат Ігор Лапін, присутній на засіданні комітету, зараз розглядаються три можливі причини події: попадання ворожої міни, вибух несправного боєприпасу і подвійне заряджання (останнє можливе або через якість запобіжника міномета, або через дії самих бійців). Версію про те, що бійцям "прилетіло звідти", спочатку підтримував і сам Лапін. Але, побачивши на закритому засіданні фотографії з фрагментами ствола міномета, що розірвався, депутат змінив свою думку.

"Судячи з фрагментів стовбура, а також з висоти розриву ствола, я не виключаю, що було подвійне заряджання. Якщо це так, тоді питання в якості запобіжника. А якщо його зняли – то чому, на якому етапі повинні були одягнути і хто це контролює? Тобто в такому разі виникають запитання з приводу підготовки бійців, їхнього настрілу, навчання, запитання до офіцера підрозділу, який відповідає за бойову підготовку, і до командира відділення", – сказав він. За словами Лапіна, ще одна з версій – стрільба освітлювальними мінами. У цьому випадку, запобіжник знімають.

Про проблеми з боєприпасами в армії говорять чи не з самого початку війни (луганський патронний завод залишився на території, контрольованій бойовиками). Коли буде готовий новий вітчизняний завод з виробництва патронів та боєприпасів, досі є таємницею за сімома печатками. Всерйоз і на найвищому рівні про його будівництво заговорили ще восени 2014 року. Гендиректор "Укроборонпрому" Роман Романов повідомив, що в 2016 році на потужностях київського підприємства "Артем" планується запустити виробництво боєприпасів, у тому числі лінію з комплектації вибуховими речовинами ракет і боєприпасів.

Як повідомили "Апострофу" в "Укроборонпромі", концерн готовий розпочати будівництво заводу з виготовлення боєприпасів, однак чекає коштів з держбюджету: "Більше 10 варіантів проектної документації та кошторисів для будівництва заводу готові та направлені в Кабмін. Наразі очікується прийняття відповідного рішення, яке дозволить приступити до створення заводу з виготовлення боєприпасів".

Поки в Міноборони розслідують причину загибелі двох "айдарівців", на фронті продовжують воювати все тими самими "Молотами", використовуючи ті ж старі боєприпаси.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів