RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Ніколи не було проблем з мотивацією: соратник Яроша назвав важливу перевагу сил АТО над противником

Важливою перевагою українських військових над бойовиками незаконних збройних формувань на Донбасі є мотивація.

Про це в другій частині інтерв'ю "Апострофу" заявив командир 5-го окремого батальйону очолюваної Дмитром Ярошем Української добровольчої армії Владислав Литвин ("Чорний").

"У нас ніколи не було проблем з мотивацією. Тому і сепаратистів, і росіян ми били - і непогано. Нічого там страшного немає. І те, що ворог не просунувся за цей час нікуди, означає, що ми як мінімум на рівних. Як мінімум. А є ситуації, де ми показуємо кращі результати, ніж військові, які проти нас задіяні", - зазначив він.

Разом з тим, Литвин підкреслив, що ефективність дій будь-яких військових формувань залежить від навченості особового складу.

"Якщо у російської сторони, білоруської, у всіх сусідів навколо війська будуть мотивовані, перед ними будуть поставлені завдання і буде навчений особовий склад - звичайно, нам буде невесело. Тому що вони будуть воювати ефективно. Якщо з нашого боку не буде того ж самого, то нам буде дуже важко. Тому що без мотивації, без підготовки воювати дуже погано", - уточнив він.

За словами соратника Яроша, в українській армії на сьогоднішній день дійсно все не так погано, але розвиватися є куди.

"У нас як послухаєш - і те погано в армії, і те. Але є держави, де ще гірше з цим всім. А там все одно є військові. На якомусь етапі вони все одно повинні виконувати своє завдання. Яку б снарягу ви не дали тому, хто називається військовим - нехай навіть ідеальну - якщо у нього немає гена переможця, він воювати не буде ніколи. Він - голима мішень в будь-якій снарязі. Який би бронежилет, яку б зброю ви йому не дали - він все одно все це кине і втече. І навіть не підірве, щоб воно ворогу не дісталося", - сказав Литвин.

Він додав, що дуже важлива внутрішня робота у військових колективах, щоб між військовими існувала довіру.

"Не може бути такого, що висувається якийсь підрозділ вперед, артилеристи отримують завдання вразити ціль - і у інших не повинно навіть думки виникати, що це не буде зроблено, або що вони не потраплять, куди треба", - підкреслив Литвин.

За його словами, важливі відповідальність, здатність до навчання особового складу і неймовірна взаємодія і довіра командирів усіх підрозділів, від командира загону до артилерії, яка позаду.

"Навчальний процес. Купа стандартних ситуацій, опрацьованих військами. Ось для чого потрібні полігони. Командир повинен мати свої стандартні ситуації, він їх повинен задавати військовим, які вже знають, що робити. І вони не повинні під час бою, коли ситуація змінюється кожні півтори хвилини або швидше, питати: "А що мені робити?" Ти вже повинен знати! Тобі поставили завдання висунутися під об'єкт, тобі вже забезпечення організували. Завдання командира підрозділу - виконати те, що йому сказали. Беззаперечно. Тому що інакше ти потрапляєш під вогонь своїх же. Повинна бути повна взаємодія", - сказав командир.

Литвин уточнив, що важлива і швидкість, і злагодженість дій, тому що війна зараз дуже швидка.

"7 хвилин - і все повинно бути взято. Інакше встигне розвернутися на придушення їх артилерія, вони починають реалізовувати наявні у них на такий випадок плани контратаки. Тоді вже другий ешелон вступає в дію", - зазначив він.

Соратник Яроша уточнив, що, коли всі ці фактори сходяться, тоді все виходить.

"Тоді такі перемоги виходять, що просто атас! І після таких операцій у військах відбувається велике піднесення, авторитет командира злітає вище Олімпу. І коли він наступного разу буде такі наступальні операції проводити - солдати будуть робити це реально на ура. Тому що будуть розуміти, що ними керує людина адекватна, зрозуміла - людина, яка веде їх до перемоги. І навіть якщо вони десь на якомусь етапі будуть вигрібати, десь зажмуть їх вогнем і так далі, вони будуть знати, що їх обов'язково витягнуть. Тому що на це вже є готовий план дій, якщо ми потрапляємо в засідку, то деблокуємо це ось такими силами і засобами та витягуємо своїх бійців", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Час вийшов, Донецьк і Луганськ будуть у складі України - комбат з АТО".

Першу частину інтерв'ю читайте тут: "Українці дуже класно воюють, є умова, за якої будуть ще краще - комбат із АТО".