RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

ДНР-ЛНР тут не місце: Волкер зробив гучну заяву по Донбасу

Спецпредставник Держдепартаменту США в Україні Курт Волкер заявив, що так званим "ДНР" і "ЛНР" не місце в переговорах щодо введення миротворчої місії на окупований Донбас.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню hromadske.ua.

"Думаю, з цього питання (введення миротворчої місії, - ред.) вирішено: Мінські угоди - між Росією, Україною і ОБСЄ. Ідея - відновити контроль України над цими територіями, провести там вибори. Тому так званим республікам тут не місце", - сказав він.

Волкер підкреслив, що головна мета миротворчої місії - збереження миру і створення безпечних умов.

"Якщо ви чули останні заяви Путіна (президента РФ Володимира Путіна, - ред.) на Валдайському форумі, він говорив, що не можна допустити "ще одну Сребреніцу", ще одну бійню, як він сказав. Це ще одна з причин, чому повинна з'явитися миротворча місія, яка буде покривати всю територію конфлікту, зокрема, кордон. Тому що інакше вона не зможе ефективно контролювати безпеку", - зазначив спецпредставник Держдепу США.

За словами Волкера, миротворці повинні мати можливість виконувати три завдання: мати повний контроль над всією зоною конфлікту, а не тільки лінією зіткнення і вільно пересуватися по ній; моніторити відведення важкого озброєння в місця постійної дислокації; контролювати російсько-український кордон.

"Проблема з виконанням "Мінська" полягає в тому, що між сторонами немає жодної довіри. Припинення вогню не відбулося, тому Україна не змогла просунутися до інших пунктів угоди - вона не має доступу до території, там небезпечно. Зате росіяни скаржаться, що Україна не виконала свої зобов'язання. Вони незадоволені. І процес не рухається взагалі", - уточнив він.

Дипломат додав, що ідея миротворчої місії - розбити цю циклічну дискусію "що спочатку - безпека або політичні кроки?".

"Завдяки міжнародній миротворчій місії ми зможемо забезпечити безпеку, надати час і простір для України, і вона зможе почати виконувати інші умови Мінських угод. Які, в свою чергу, дозволять повернути Україні власні території і суверенітет", - заявив Волкер.

За його словами, спочатку сторони повинні домовитися, що місія буде, і узгодити мандат.

"Потім втілити механізми, щоб вона (миротворча місія, - ред.) почалася. Щоб миротворці зайшли, Росія повинна вивести свої сили. З боку України повинна бути координація з ООН. Паралельно ми повинні думати, як організувати вибори, узгодити послідовність дій. Але спочатку повинні бути узгоджені базові питання", - підсумував Волкер.

Читайте також матеріал "Апострофа": "Волкер не просто так приїжджав в Україну, для Кремля готують серйозну дубинку - військовий експерт".