RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Це агонія: відомий політолог пояснив, чому Трамп відмовив Путіну

Президент США Дональд Трамп відмовився від зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним на полях саміту Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) у В'єтнамі, оскільки його звинувачують у надмірній м'якості і симпатіях щодо глави Кремля.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив російський політолог і публіцист Андрій Піонтковський.

За його словами, Трамп опинився в дуже складному становищі.

"Він (нинішній президент США, - ред.) дійсно за час свого президентського терміну жодного разу не наважився на будь-яку критичну оцінку Путіна. І про що б вони там не домовились, американським істеблішментом це розглядалося б як ще один доказ дивної прихильності Трампа до Путіна. Тому він нічого не міг отримати від цієї зустрічі", - зазначив Піонтковський.

Разом з тим, він підкреслив, що рукостискання Трампа і Путіна під час церемоніального фотографування російська пропаганда подала як велику перемогу, хоча насправді це провал.

"Це агонія кремлівської спецоперації "Наш Трамп". Вона виявилася дуже великою помилкою з боку Кремля. Якби перемогла Клінтон (Хілларі Клінтон, - ред.), то все закінчилося б черговим перезавантаженням. У всякому разі, ставлення США до путінського режиму було б набагато більш доброзичливим. А відверта гра на стороні Трампа мобілізувала переважну більшість військово-політичного істеблішменту США", - уточнив політолог.

Піонтковський додав, що на сьогодні Трамп і держсекретар США Рекс Тіллерсон фактично відсторонені від будь-якої ініціативи і влади.

"Американську позицію щодо України артикулює Курт Волкер (спецпредставник Держдепу США по Україні, - ред.), і ви її чудово знаєте. Так що, власне, Трамп і Тіллерсон - не гравці в питанні України", - сказав він.

Політолог вважає, що Трамп не може просто так змінити свою позицію і існують якісь об'єктивні причини того, що він два роки (зокрема, ще до свого президентства під час передвиборної кампанії) повторював одне й те саме - як добре було б поліпшити відносини з Росією. Піонтковський нагадав, що тепер в процесі розслідування вилазить все більше фактів певної залежності Трампа від Путіна.

"А зараз, по-перше, такою мовою Трамп не наважиться говорити з Путіним, а, по-друге, він і не потрібен для серйозної розмови з Путіним. Таку розмову ведуть з Путіним інші люди і, перш за все, Конгрес США, який прийняв закон про персональні санкції проти всього російського керівництва, який в ці дні активно наповнюється змістом. Цей список впливає на свідомість кремлівських мешканців набагато більше, ніж будь-які заяви Трампа, якого всерйоз уже ніхто не сприймає", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "У Москві думають про відхід з України, йдуть дуже серйозні процеси - Андрій Піонтковський".