RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Затримання СБУ підозрюваного у вбивстві головного редактора російського Forbes: з'явилися цікаві подробиці

У суботу, 18 листопада, співробітники Служби безпеки України затримали в Києві громадянина РФ, 39-річного Магомеда Дукузова, брата передбачуваного кілера Казбека Дукузова, також нібито причетного до вбивства головного редактора російської версії Forbes Пола Хлєбнікова.

Про це повідомила "Нова газета" з посиланням на свої джерела.

У понеділок я (спікер СБУ Олена Гітлянська - прим. "Апострофа") звернулася до керівника прес-служби Генеральної прокуратури України Андрію Демартіно з питанням, чи прийнятий вже громадянин РФ Магомед Дукузов під прокурорську "опіку". Пан Демартіно через кілька годин дав відповідь: "Прокуратура Києва проводить екстрадиційну перевірку. Це поки все, що можна сказати", - розповіла речник СБУ.

Олена Гітлянська також зауважила, що зазначеним громадянином дуже цікавиться американська сторона.

Так, юрист-кримінолог, кандидат юридичних наук Ганна Маляр, відповідаючи на питання про можливу видачу затриманого в США, відповіла наступне.

"Питання регулюється в першу чергу Конвенцією про видачу і двосторонніми угодами між Україною і США або РФ. Наші закони повинні суворо відповідати міжнародно-правовим актам. Предметні може пояснити юрист-міжнародник. Я ж знаю з кримінального права, що злочин, скоєний проти громадянина США, потрапляє під американську юрисдикцію і Штати мають право зробити Україні запит. Мої джерела підтверджують: видача Києвом одіозних росіян - домовленості політичні, а не юридичні. Тому якщо Штати сильно зацікавлені в цьому товариші, вони його, з великою ймовірністю, отримають. Хоча якщо, навпаки, Кремлю хтось дуже потрібен, американцям завадять, а Києву запропонують, наприклад, гучний обмін. Це той випадок, коли норми права вторинні по відношенню до політики", - пояснила Анна Маляр.

Як повідомляв "Апостроф", нещодавно співробітники СБУ затримали росіянина, який намагався "влаштується на роботу" до бойовиків "ЛНР".