RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Будуть нові санкції: Портников озвучив прогноз, чи почне Путін велику війну в Україні

Президент Російської Федерації Володимир Путін не зважиться зараз на велику війну в Україні, оскільки за цим послідують нові санкції з боку Європейського союзу.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив український журналіст і публіцист Віталій Портников.

За його словами, у глави Кремля є кілька варіантів по вигідному для Росії "вирішенню" конфлікту на Донбасі.

"Один із шляхів для Путіна - це почати нову війну, скажімо так, як це Росія зробила в Грузії, коли було вирішено "відновити територіальну цілісність" "республіки" Абхазія і "республіки" Південна Осетія. Тоді під час президентства Міхеїла Саакашвілі була проведена відповідна операція, яка закінчилася тим, що Грузія втратила ці райони - Абхазію і Південну Осетію, які вона контролювала до російсько-грузинської війни", - зазначив Портніков.

Він нагадав, що після того, як Росія визнала Абхазію і Південну Осетію незалежними державами, можливість вирішення цього конфлікту в принципі заморожена повністю.

"З точки зору Росії, існують три незалежні держави там, де була одна - Республіка Грузія, "республіка" Південна Осетія і "республіка" Абхазія. Причому з Республікою Грузія Росія не має дипломатичних відносин, з "республікою" Абхазія і з "республікою" Південна Осетія має, і там навіть є посольства цих самопроголошених республік", - додав журналіст.

За його словами, хоча весь світ їх не визнає, для Росії це - суб'єкти міжнародного права, з якими вона підписала угоди про військову допомогу, і в разі спроб військового вирішення цієї проблеми готова ці території захищати. Більш того, зараз армія "республіки" Південна Осетія стала частиною армії РФ.

"Це один шлях вирішення, тому що зрозуміло, що ніхто не почне відкриту війну з Росією. Таким чином, і тому що були допущені такі надзвичайні помилки грузинським керівництвом, і тому що була проведена така підступна політична операція російським керівництвом, питання вирішення проблеми територіального возз`єднання для Грузії закрите на довгі десятиліття", - уточнив Портников.

Він додав, що в Кремлі можуть зробити інакше: почати операцію по "відновленню територіальної цілісності" Донецької і Луганської областей, потім визнати донецьку і луганську "народні республіки", якщо, звичайно, Росія отримає перемогу в цій війні, і закрити це питання на довгі десятиліття.

"Однак я вважаю, що для Путіна такий варіант зараз неприйнятний, тому що це будуть нові санкції з боку Європейського союзу, нове загострення відносин з американцями, а там і так достатньо загострень, нові серйозні проблеми з майбутнім російських капіталів і самого російського президента. Значить , нової війни він не почне - ні до виборів президента Росії, ні після", - підсумував журналіст.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "У Путіна є чотири сценарії для Донбасу, Кремль вибере найгірший для України - Віталій Портников".