RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Переворот" в Луганську: приватна розвідка США пояснила, чому Кремль це допустив

Поки незрозуміло, чиї сили контролюють Луганськ

Поки незрозуміло, чиї сили контролюють Луганськ Фото: EPA/UPG

Озброєні люди у формі без розпізнавальних знаків продовжують блокувати адміністративні будівлі і перекривати вулиці в окупованому Луганську. В місті йде боротьба за владу між проросійськими угрупованнями, які контролюють частину українського регіону. Чому Кремль міг дозволити внутрішнім чварам між ватажком так званої "Луганської народної республіки" Ігорем Плотницьким і "екс-главою МВС" Ігорем Корнетом зайти так далеко, пояснила приватна американська розвідувально-аналітична компанія Stratfor, матеріал якої є в розпорядженні "Апострофа".

Невідомі озброєні люди з'явились на вулицях Луганська 21 листопада після того, як ватажок так званої ЛНР Ігор Плотницький звільнив "міністра внутрішніх справ" Ігоря Корнета. Плотницький і Корнет в минулому змагалися за вплив на непідконтрольній Україні території Луганської області, і їхній конфлікт, схоже, перейшов у нову фазу з відстороненням Корнета. Тим не менш поки не повідомлялося про збройні сутички в місті.

Хоча численні дані свідчать про те, що Москва здійснює економічну, політичну і військову підтримку бойовиків, Кремль продовжує заперечувати своє втручання в події на Донбасі. Коментуючи нещодавні події в Луганську, прес-секретар російського президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Москва уважно стежить за ситуацією і що в Кремлі є "розуміння" щодо протистояння, але не дав більш детальної інформації.

Поки залишається незрозумілим, чиї сили фактично контролюють Луганськ – Плотницького (не дивлячись на чутки про побіг ватажка ЛНР до Росії, - "Апостроф") або Корнета. Деякі російські ЗМІ повідомляли навіть, що озброєні люди, які оточили центр міста, - це бойовики так званої ДНР, які прибули з сусідньої Донецької області підтримати Корнета.

Читайте також: "Заколот" проти ватажка ЛНР: три головних варіанти для Луганська

У будь-якому разі інтерес Кремля полягає у підтримці стабільності в Луганську. Москва могла допустити ескалацію ситуації, щоб створити враження, що Росія не контролює сепаратистські сили безпосередньо, і додати "правдоподібності" в заперечення своєї ролі в конфлікті. Однак малоймовірно, що Кремль дозволить ситуації погіршитися до такого ступеня, що внутрішня сварка бойовиків стане загрожувати його контролю над окупованою територією або його переговорам про введення місії миротворців ООН на Донбас.

Відзначимо також, що увечері 23 листопада сепаратисти опублікували відео того, як ватажок ЛНР Плотницький начебто прибув до Москви, що підтверджує чутки про його від'їзд до Росії.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України