RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Санкції проти оточення Путіна: у приватній розвідці США назвали імена чиновників та олігархів

Російські еліти, проти яких, як очікується, США введуть нові санкції, можна розділити на чотири категорії.

Про це йдеться в матеріалі приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

Відзначається, що великий інтерес до ймовірних фігурантів списку олігархів підкріплюється припущеннями про те, що його публікація може означати для адміністрації президента РФ Володимира Путіна і Росії в цілому.

Так, першою категорією еліт, яка може потрапити під санкції, є вищі кремлівські чиновники, які безпосередньо пов'язані з адміністрацією Путіна і механізмами реалізації зовнішньої політики.

"Більшість з цих представників еліт входять в керівництво найбільших і найбільш прибуткових компаній в Росії, анонімно володіють акціями і зберігають велику частину своїх статків в надійних місцях за кордоном (прем'єр-міністр Дмитро Медведєв, секретар Радбезу РФ Микола Патрушев, міністр оборони Сергій Шойгу, перший заступник голови адміністрації президента Сергій Кирієнко, прес-секретар президента Дмитро Пєсков, спікер Держдуми В'ячеслав Володін, голова Ради Федерації Валентина Матвієнко, радник президента Владислав Сурков, начальник Генштабу Валерій Герасимов, віце-прем'єр Дмитро Рогозін, перший віце-прем'єр Ігор Шувалов, радник президента Сергій Глазьєв, міністр фінансів Антон Силуанов, глава Слідкому Олександр Бастрикін, голова ФСБ Олександр Бортников, заступник глави адміністрації президента Олексій Громов)", - йдеться в матеріалі.

Друга категорія - це російські еліти, які належать до кола прихильників Путіна і допомагають йому залишатися при владі. Як і високопоставлені фігури в Кремлі, ці еліти також володіють акціями великих російських фірм або займають ключові посади у владі і готові виконувати розпорядження Путіна (нафтотрейдер Геннадій Тимченко, голова Росгвардії Віктор Золотов, фінансист Путіна Юрій Ковальчук, бізнесмени Аркадій і Борис Ротенберг, мер Москви Сергій Собянін, глава Чечні Рамзан Кадиров, колишній керівник адміністрації президента Сергій Іванов, лідер "Єдиної Росії" Борис Гризлов, директор Федеральної служби з контролю за оборотом наркотиків Віктор Іванов).

Третьою категорією є інші державні чиновники, які планують, здійснюють або фінансують російську діяльність за кордоном (глава "Роснафти" Ігор Сєчін, глава "Газпрому" Олексій Міллер, президент "Транснафти" Микола Токарєв, глава "ВТБ Банку" Андрій Костін, голова "Роснано" Анатолій Чубайс, гендиректор "Ростеха" Сергій Чемезов, глава "Ощадбанку" Герман Греф).

На думку розвідників, четверта категорія - російські олігархи, які в основному піднялися в 90-і роки, володіють величезними багатствами і активами.

"Хоча ці олігархи і перебувають переважно в дружніх відносинах з Кремлем і Путіним, вони не особливо лояльні до нинішньої влади, але розуміють, що їм доводиться працювати з нею, щоб вижити (власник "Сєвєрсталі" Олексій Мордашов, президент "Русала" Олег Дерипаска, власник "Мегафона" Алішер Усманов, власник "Полюса Золото" Сулейман Керімов, глава "Магнітогорського меткомбінату" Віктор Рашников, гендиректор "Сургутнефтегаза" Володимир Богданов, глава "Лукойлу" Вагіт Алекперов, голова "Новатеку" Леонід Міхельсон, власник групи компаній "Сума "Зіявудін Магомедов, власник" Інтерроса "Володимир Потанін, голова групи компаній "Ренова" Віктор Вексельберг, власник АФК "Система" Володимир Євтушенков, голова "Альфа-Банку" Михайло Фрідман, колишній глава "Полюса Золото" Михайло Прохоров)", - вважають в Stratfor.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Вашингтон починає тиснути на Росію по-новому, Кремлю доведеться принести жертву - приватна розвідка США.