RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вашингтон починає тиснути на Росію по-новому, Кремлю доведеться принести жертву - приватна розвідка США

Кремль готується до нових санкцій США

Кремль готується до нових санкцій США Фото: EPA/UPG

Сполучені Штати протягом багатьох років використовували економічні санкції як кийок проти Росії за різні порушення, в тому числі за її дії в Криму і на Донбасі. Санкції націлені не тільки на сектори, життєво важливі для російської економіки, але й на вищі ешелони керівництва країни. Тепер російські лідери готуються до нових санкцій через імовірне втручання Москви у вибори в США в 2016 році. Про це йдеться в матеріалі приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

У понеділок, 29 січня, Міністерство фінансів США почне публікувати серію звітів з варіантами посилення тиску на Росію. Конгрес США дав таке розпорядження в серпні в межах закону "Про протидію супротивникам Америки за допомогою санкцій". Звіти Міністерства фінансів не передбачають автоматичного розширення санкцій, а являють собою аналіз різних факторів тиску, що Штати можуть використовувати проти Росії, і наслідки, які вони можуть мати для міжнародних економічних і фінансових систем. Поки ці звіти готувалися, Москва вже робила кроки, спрямовані на нівелювання наслідків ймовірних санкцій. Так, в очікуванні того, що її можливість фінансувати суверенний борг може бути обмежена, Росія шукає альтернативні джерела інвестицій.

Але найбільшу увагу привернули інші можливі цілі санкцій США: Конгрес доручив скласти список олігархів з кремлівськими зв'язками та включити в доповідь будь-які докази корупції з їхнього боку, а також докладну інформацію про їхній чистий прибуток, активи, іноземні ділові зв'язки, джерела доходу та сім'ї (дружин, дітей, батьків, братів і сестер). Цей новий варіант санкцій різко відрізняється від інших заходів, вжитих США. Незважаючи на те, що низка росіян вже потрапила в санкційні списки США, це були люди, безпосередньо пов'язані з російськими військовими операціями або особисто з президентом Володимиром Путіним і його режимом.

У довгоочікуваному "списку олігархів", ймовірно, опиняться вершки російської еліти, багато з яких не мають явних зв'язків із зовнішньою політикою РФ. Новий варіант санкцій призначений для того, щоб похитнути менш очевидну підтримку режиму влади в Росії, перекрити лазівки, які дозволяють Москві обходити діючі санкції, і чинити прямий тиск на адміністрацію Путіна. Витоки інформації, що виходять з Вашингтона, вказують на те, що список олігархів буде відділений від списку громадян, проти яких запровадили персональні санкції. Аналітичний звіт, який назве найвпливовіших олігархів Росії, може частково залишитися засекреченим.

У довгоочікуваному "списку олігархів" США, ймовірно, опиняться вершки російської еліти Фото: EPA/UPG

Гра у відгадайку

Питання, хто опиниться в списку, стало предметом певної гри для міжнародних засобів масової інформації. Російський "Комерсант" повідомив, що він визначив близько 50 представників еліти, а також їхні родини та соратників – всього близько 300 осіб, які будуть називатися американським Мінфіном. Forbes склав список з 96 російських громадян, в основному олігархів, які володіють активами в розмірі близько 386 млрд доларів. Крім того, є група кремлівських еліт, статки яких, згідно з оцінкою дослідників з Парижа і Лондона, наближаються до трильйона доларів.

У минулому США не складали і не публікували список без застосування санкцій. Але нетиповий характер списку олігархів поставив питання про те, чи не є це такою собі "дошкою ганьби", що означає, що проти названих осіб не буде вводитися жодних санкцій, а цей інструмент швидше буде використовуватися для удару по іміджу. За повідомленнями, Кремль і російські еліти посилили свої лобістські зусилля, щоб переконати Міністерство фінансів США не включати певні імена в список.

Можливі фігуранти списку олігархів

Великий інтерес до вірогідних фігурантів списку олігархів підкріплюється припущеннями про те, що його публікація може означати для адміністрації Путіна і Росії в цілому. Еліти, що, як очікується, будуть названі в списку, можна розділити на чотири категорії:

1. Вищі кремлівські чиновники, які безпосередньо пов'язані з адміністрацією Путіна і механізмами реалізації зовнішньої політики. Більшість з цих представників еліт входять до керівництва найбільших і найбільш прибуткових компаній у Росії, анонімно володіють акціями і зберігають велику частину своїх активів у надійних місцях за кордоном (прем'єр-міністр Дмитро Медведєв, секретар Радбезу РФ Микола Патрушев, міністр оборони Сергій Шойгу, перший заступник голови адміністрації президента Сергій Кирієнко, прес-секретар президента Дмитро Пєсков, спікер Держдуми В'ячеслав Володін, голова Ради Федерації Валентина Матвієнко, радник президента Владислав Сурков, начальник Генштабу Валерій Герасимов, віце-прем'єр Дмитро Рогозін, перший віце-прем'єр Ігор Шувалов, радник президента Сергій Глазьєв, міністр фінансів Антон Силуанов, глава слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін, глава ФСБ Олександр Бортніков, заступник глави адміністрації президента Олексій Громов).

Фото: kremlin.ru

2. Російські еліти, які належать до кола прихильників Путіна та допомагають йому залишатися при владі. Як і високопоставлені фігури в Кремлі, ці еліти також володіють акціями великих російських фірм або займають ключові посади у владі та готові виконувати розпорядження Путіна (нафтотрейдер Геннадій Тимченко, голова Росгвардії Віктор Золотов, фінансист Путіна Юрій Ковальчук, бізнесмени Аркадій і Борис Ротенберги, мер Москви Сергій Собянін, глава Чечні Рамзан Кадиров, колишній керівник адміністрації президента Сергій Іванов, лідер "Єдиної Росії" Борис Гризлов, директор Федеральної служби з контролю за оборотом наркотиків Віктор Іванов).

3. Інші державні чиновники, які планують, здійснюють або фінансують російську діяльність за кордоном (глава "Роснафти" Ігор Сєчин, глава "Газпрому" Олексій Міллер, президент "Транснафти" Микола Токарєв, глава "Банку ВТБ" Андрій Костін, голова "Роснано" Анатолій Чубайс, гендиректор "Ростеху" Сергій Чемезов, глава "Сбербанку" Герман Греф).

4. Російські олігархи, що в основному піднялися в 90-ті роки, які володіють величезними багатствами і активами. Хоча ці олігархи і мають переважно дружні відносини з Кремлем і Путіним, вони не особливо лояльні до нинішньої влади, але розуміють, що їм доводиться працювати з нею, щоб вижити (власник "Сєверсталі" Олексій Мордашов, президент "Русалу" Олег Дерипаска, власник "Мегафону" Алішер Усманов, власник "Полюсу Золото" Сулейман Керімов, глава "Магнітогорського меткомбінату" Віктор Рашніков, гендиректор "Сургутнафтогазу" Володимир Богданов, глава "Лукойлу" Вагіт Алекперов, голова "Новатеку" Леонід Міхельсон, власник групи компаній "Сума" Зиявудін Магомедов, власник "Інтерросу" Володимир Потанін, голова групи компаній "Ренова" Віктор Вексельберг, власник АФК "Система" Володимир Євтушенков, глава "Альфа-Банку" Михайло Фрідман, колишній глава "Полюсу золото" Михайло Прохоров).

Підготовка до дії

За мірою формування звітів Міністерства фінансів США уряд Росії провів серію зустрічей для розробки стратегій захисту еліт і олігархів від американських санкцій. Кремль звільнив великі державні фірми від необхідності розкриття своїх контрагентів, щоб, таким чином, в санкційний список США потрапило менше людей. Путін закликав еліту і олігархів повернути свої активи з-за кордону. Міністерство фінансів і Центральний банк РФ запропонували методи анонімних грошових переказів. Уряд також дозволяє купувати єврооблігації в розмірі 3 млрд євро російським бізнес-елітам, пропонуючи їм анонімність.

Володимир Путін закликав олігархів повернути свої активи з-за кордону Фото: EPA/UPG

Згідно з повідомленнями, багато еліт або ліквідували свої активи за кордоном, або провели серію стрес-тестів для оцінки ризику. За останні місяці багато великих російських компаній задіяли міжнародні ринки капіталу і випустили облігації на суму в сотні мільйонів доларів. Та багато олігархів, побоюючись державного контролю та схильності влади до націоналізації активів, не хочуть тримати свої гроші в Росії.

Москва назвала список олігархів, що готується, спробою дестабілізувати країну фінансово і політично в рік виборів. Кремль вже заклав основу для санкцій у відповідь проти Штатів, але чекає, щоб подивитися, як далеко зайде Вашингтон.

Навіть якщо проти фігурантів списку не введуть санкції, він матиме подвійний ефект на Росію і адміністрацію Путіна. Еліти і олігархи залишаються вірними Путіну, поки у них є свобода в управлінні своїми активами. Навіть думка про те, що США можуть зробити крок, який заморозить їхні статки або обмежить їхню владу, матиме сильний психологічний вплив на їх сприйняття здатності Путіна захистити їх, що в свою чергу може вплинути на їхню лояльність до нього. За останні роки багато еліт вже відмовилося виконувати прямі розпорядження Путіна з безлічі питань, оскільки російська економіка впала в рецесію. Путін у відповідь оточив себе групою найближчих прибічників, зробивши своє президентство ще більш авторитарним. Російський президент розуміє, що боротьба в Кремлі й серед еліт країни призвела до падіння інших впливових російських правителів в минулому.

Але ще більш небезпечною для Путіна може бути реакція населення на список багатих еліт в той час, коли рівень бідності в країні зростає найшвидшими темпами за останні 20 років. Дослідження показали, що найбагатші олігархи володіють таким же багатством за кордоном, як багатство всіх росіян.

Останніми роками заклики до антикорупційної кампанії в Росії стали голоснішими, дві третини з більш ніж тисячі протестів в 2017 році були зосереджені на корупції та економічних проблемах. Велика частина цих протестів була спрямована не проти олігархів, а проти урядовців, таких як прем'єр-міністр Дмитро Медведєв, які живуть на широку ногу, поки населення отримує низькі зарплати. Побачивши звіт про кремлівські еліти з деталями про їхні статки, росіяни можуть об'єднатися для протестів протягом року виборів і змусити Кремль відреагувати на кампанію проти корупції, навіть якщо тому доведеться принести в жертву когось із своїх.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію