RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Не можна переслідувати за погляди: владі України дали важливу пораду щодо мешканців окупованого Донбасу

Військовий експерт і блогер Олексій Арестович вважає, що Україні не можна боротися з Росією методами Кремля, а тим більше переслідувати мешканців окупованого Донбасу за погляди.

Про це він заявив в інтерв'ю "Апострофу".

За його словами, не можна автоматично вважати всіх, хто перебуває на окупованій території, посібниками ворога.

"Дивіться, з 190 країн світу модернізувалося 135, деякі це роблять по 100 років і до сих пір не можуть це зробити. А що таке модерн? Модерн - це повага до цінностей і культури іншої людини, навіть якщо я їх смертельно ненавиджу. Поки вона не робить дій, які караються законодавством, то з нею нічого не можна робити, її можна тільки переконувати, можна тихо над нею сміятися, тикати в неї пальцем", - підкреслив Арестович.

Він уточнив, що Україна, використовуючи методи Москви, відразу ж стає немодерною державою, а переслідування за погляди, наприклад, любов до російських пісень - це взагалі кам'яний вік. Арестович зазначив, що не можна культурні питання робити політичними.

"Ви бачили, щоб американці дозволили собі сказати, що мусульмани - вороги Америки? В американській армії служить пара сотень тисяч мусульман, а в українській армії служать десятки, сотні людей з Донецької та Луганської областей, родичі яких живуть по той бік. І що повідомити українському солдату, який четвертий рік воює? Мовляв, "твоя мама - щупальце "русского міра", підтримала окупантів, давай прийдемо до Донецька і вб'ємо твою матір, репресуюємо або відберемо громадянство"? Треба бути повним ідіотом, щоб так ставити питання. А ідіотів у нас вистачає", - сказав він.

Разом з тим, експерт додав, що є питання до Служби безпеки України (СБУ) і Генеральної прокуратури (ГПУ). Зокрема, як особи, що займають вищі посади в органах влади України, допущені до державної таємниці, займаються тим, що потрапляє під три-чотири статті Кримінального кодексу України - розпалювання міжнаціональної ворожнечі і т.ін.

"Де претензії Генпрокуратури до них? Ці люди працюють на Кремль - свідомо чи несвідомо. Вони розколюють Україну в момент, коли вона перебуває під військовим впливом. Що з ними треба робити? Палицею по голові - і в труну. А вони ходять по програмах, пишуть в своїх блогах про те, що треба робити з мешканцями Донецька і Луганська. Це наші громадяни. Не подобається? Перевиховуй. Іди особисто повоюй. Що ти державу кличеш? Перед державою усі рівні - кримськотатаромовні, російськомовні, україномовні, гагаузькомовні. Ти - громадянин України, значить, ти рівний у правах з усіма, навіть з тими, хто бачить сни державною мовою і мріє перемогти окупанта", - підсумував Арестович.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Україна - слабке місце Росії, американці в нього б'ють - Олексій Арестович.