RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

У ГПУ назвали ключові проблеми з розслідуванням злочинів проти Майдану

На кожному етапі розслідування злочинів проти Майдану є своя проблематика.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив начальник департаменту спецрозслідування Генеральної прокуратури України (ГПУ) Сергій Горбатюк.

"Є етап досудового розслідування, розкриття злочинів, є етап завершення розслідування, направлення повідомлення про підозру, направлення обвинувальних актів до суду. Є вже етап, коли обвинувальний акт стосовно особи слухається в суді, відповідно, ця проблематика вже стосується судового розгляду", - сказав він.

За словами Горбатюка, 90 відсотків справ, які були направлені до суду, практично не рухаються. У деяких взагалі два роки відбувається підготовче засідання і ніяк не можуть приступити до слухання. Крім того, існують ще й проблеми зі слідством.

Відповідаючи на запитання про те, чи якщо є в ГПУ ті, хто не сприяє розслідуванню, Горбатюк пригадав скорочення департаменту, яке відбулося в жовтні 2016 року.

"Спочатку скоротили 60 осіб, потім у відповідь на наші прохання і на обгрунтовані пояснення нам додали 12 слідчих і 6 прокурорів, але це не порівняти з тим, що було, і тим, що повинно бути для повноцінної роботи по кожному епізоду", - підкреслив він.

Горбатюк додав, що, з одного боку, фактично в кожному епізоді є результат, спрямовані обвинувальні акти в суд, але злочинів розслідується понад 3 тис., і не всі вони повноцінно охоплені так, як могло б бути, якби було більше слідчих і прокурорів.

Він уточнив, що на якісь епізоди доводиться витрачати менше часу. Так, в першу чергу беруться найтяжчі злочини, на них зосереджуються зусилля.

"Але, наприклад, був круглий стіл, який організовували сім'ї Героїв Небесної сотні з приводу притягнення суддів до відповідальності. І дійсно - слідство за фактами переслідування автомайданівців, арештів протестуючих у даний час не дало достатнього результату. Але в першу чергу це тому, що не було можливості виділяти достатньо слідчих і прокурорів на ці епізоди, оскільки зосередилися на тяжких злочинах, вбивствах. Тому ця проблема існує", - підсумував Горбатюк.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Порошенко може прискорити розслідування справ Майдану, але не приходом до суду - Сергій Горбатюк.