RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Якби пожежа в Кемерово сталася в Україні: відомий журналіст підірвав мережу потужним постом

Користувачів інтернету схвилював пост про те, як би розвивалися події, якби в Україні сталася така ж пожежа, як торговому центрі "Зимова вишня" в Кемерово (Російська Федерація), в результаті якої загинули 64 людини.

Відповідну публікацію на своїй сторінці в Facebook розмістив журналіст Юрій Бутусов.

"Для того, щоб зрозуміти, чим зараз Україна відрізняється від Росії, давайте спробуємо уявити, що б сталося, якби в одному з українських обласних центрів загорівся кінотеатр в одному з торгових центрів і загинули б десятки людей", - зазначив Бутусов.

За його словами, в Кемерово кожен рятувався самостійно, взаємодопомога і взаємовиручка були відсутні. Випадки допомоги чужим людям були одиничними. А під час всіх без винятку надзвичайних ситуацій в Україні - вибух, теракт, пожежа, катастрофа - завжди, абсолютно завжди на місці відбувалася стихійна самоорганізація для негайних дій.

Крім того, в Кемерово губернатор Аман Тулєєв на місце пожежі не з'явився, і свій недільний відпочинок не перервав. Хоча під час пожежі разом з десятками дітей загинула його двоюрідна племінниця, і йому треба було приїхати хоча б, щоб підтримати своїх родичів. В Україні відразу в перші години трагедії на місце прибули б у повному складі всі керівники місцевої влади.

"Російські ЗМІ не перервали телетрансляції і постаралися замовчати масштаби трагедії, оскільки в неділю всі аналітичні програми були присвячені виборам Путіна (президента РФ Володимира Путіна, - ред.), і людей поганими новинами і катастрофами не бентежать... В Україні з перших хвилин катастрофа б стала в центрі уваги ЗМІ, журналісти б вели прямі трансляції, і, щоб не сталося, вибори, свята, все одно саме пожежа була б центральною темою дня", - підкреслив Бутусов.

Він додав, що в Кемерово люди вийшли на несанкціонований мітинг, щоб добитися правди про кількість жертв, а з сімей загиблих брали підписки про нерозголошення інформації. У той же час губернатор Тулєєв назвав учасників мітингу, в тому числі родичів загиблих, "бузотерами". І вибачився за пожежу... перед Путіним! В Україні таке неможливо.

"По-перше, в Україні немає несанкціонованих мітингів, тому що, на відміну від РФ, у нас для проведення мітингу дозвіл не потрібен. По-друге, інформацію про кількість жертв засекретити неможливо. У моргах були б відразу зняті репортажі, лікарі давали б коментарі, як і всі представники влади, всюди були б волонтери, журналісти", - зазначив Бутусов.

Він уточнив, що в Кемерово і в Москві не було проведено жодного опозиційного мітингу, ніхто не вийшов на вулицю з вимогами відставки відповідальних керівників, жоден політик не став піднімати людей на протест. В Україні б питання про політичну відповідальність і відставки керівників стало б одним з перших і головних питань.

"У "Зимовій вишні" була практика замикати дитячий (!) кінозал на час перегляду! Але в залі маленькі діти, комусь страшно, хтось проситься в туалет, як могла адміністрація кінотеатру так поставитися до людей, і особливо до дітей?... В Україні така неповага відвідувачів до самих себе, до свого комфорту і безпеки немислима", - підсумував Бутусов.

Всі подробиці смертельної пожежі в кемеровському торговому центрі "Зимова вишня" читайте в матеріалі "Апострофа": У Росії в результаті пожежі в ТЦ загинули понад півсотні людей: що відомо на даний момент.