RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

У Росії в результаті пожежі в ТЦ загинули понад півсотні людей: що відомо на даний момент

У неділю, 25 березня, в російських ЗМІ почала з'являтися інформація про пожежу в торговому центрі "Зимова вишня" в Кемерово. За офіційними даними, жертвами стали 64 людини, однак місцеві жителі заявляють, що рахунок померлих пішов на сотні і влада замовчує реальний масштаб трагедії. Фото ТЦ "Зимня вишня" після пожежі дивіться тут.

У вівторок президент РФ Володимир Путін приїхав в Кемерово. Вранці під стінами адміністрації зібрався багатотисячний мітинг з вимогою відставки влади, в тому числі Путіна. Трохи пізніше туди надіслали машини з силовиками. Жителі збирають власні списки загиблих, які не сходяться з офіційними даними. Уже щонайменше нарахували 78 жертв.

Щоб хоч якось врятуватися люди вистрибували з вікон четвертого поверху. При тому, що стрибати було нікуди - ловити доводилося звичайним людям, які ставали внизу і хоч якось намагалися пом'якшити удар об асфальт. Тим часом пожежа швидко поширювався по торговому центру. Рятувальники стверджують, що це пов'язано з використанням неякісних матеріалів при будівництві "Зимової вишні".

Ігор Востріков втратив в пожежі сестру, дружину і трьох дочок. Він розповідає, що жертв пожежі настравді набагато більше, а влада приховує дані про загиблих. При цьому активно запускаються чутки про теракт.

Також відомо, що за сигналізацію і протипожежну безпеку в ТЦ "Зимова вишня" відповідав Олександр Нікітін - кухар за професією. Спеціальної освіти він не мав.

Слідчі озвучили, що після отримання інформації про пожежу один із охоронців відключив систему оповіщення. Голова Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін уточнив, що пожежна сигналізація зламалася ще за тиждень до НП, але її ніхто не відремонтував.

До того моменту дані про жертв надходили різні, але було зрозуміло, що в Кемерово розігралася справжня трагедія. Справа в тому, що з нагоди канікул в "Зимову вишню" в кінотеатр приїхали учні 5-А класу школи №1 селища Трещевський Кемеровської області. Разом з ними були педагог і двоє батьків, однак дитячий фільм вони дивитися не стали, а пішли гуляти по ТЦ.

Уже відомо, що пожежна сигналізація не спрацювала. За інформацією ЗМІ, дітей в кінозалі замкнули і ніхто не прийшов їх врятувати. Всі вони загинули.

При цьому, в мережі з'являлися скріншоти, як діти, що опинилися в "Зимовій вишні", прощалися з усіма, розуміючи, що вижити їм навряд чи вдасться. Пізніше Марія Мороз померла, не приходячи до свідомості.

За даними рятувальників, пожежа почалася в батутній кімнаті через загоряння поролону. Також є версії, що причиною могли стати проблеми з проводкою або свічки, які запалили під час дитячого свята. Аніматор з ТЦ "Зимова вишня" розповів, що нібито бачив підлітків, які підпалили поролон. При цьому остаточно говорити про причини трагедії поки рано. У ніч на понеділок рятувальникам нарешті вдалося загасити пожежу в "Зимовій вишні", проте через годину ТЦ знову загорівся.

Зранку стало відомо, що обрушилися будівлі двох кінотеатрів. О 10:30 обвалилась стеля торгового центру на площі 1500 кв.м.

У вівторок в Кемерово прибув Володимир Путін, але його там зустріли не так, як він очікував. "Путина - у відставку", - скандував натовп.

Власник "Зимової вишні" Надія Судденок раніше обиралася місцевим депутатом від партії "Єдина Росія". Її вже затримали правоохоронці. Втім, в мережі з'явилася інформація, що нещасливий ТЦ входить в холдинг KDV, власником якого є мільярдер Денис Штенгелов.Правоохоронці затримали охоронця, що відключив систему оповіщення в торговому центрі "Зимова вишня". Йому загрожує до семи років в'язниці.

За останніми даними, в результаті пожежі в "Зимовій вишні" загинуло 64 людини, також багато людей вважаються зниклими без вісти. В 09:30 понеділка за київським часом стало відомо, що поліція знайшла живими 5 людей, яких вважали зниклими без вісти. Вони не знаходились в ТЦ. За даними ЗМІ, під час пожежі могли загинути 40 дітей.

При цьому в мережі звернули увагу, що жоден з загальноросійських телеканалів не перервав свою трансляцію, а в деяких випусках новин про трагедію в Кемерово сказали, але це місцеві журналісти порахували далеко не найголовнішою новиною.

Влада опублікувала список зниклих без вести і загиблих в результаті пожежі.

У соцмережі опублікували інформацію про те, що раніше в ТЦ двічі помилково спрацювала сигналізація, після чого її просто відключили.

У соцмережах росіяни публікують показові фото закритих аварійних виходів в різних громадських місцях. Нагадаємо, під час пожежі люди не могли вийти через заблоковані аварійні виходи.

Увечері 27 березня в російському МНС заявили, що на місці пожежі пошукова операція завершилася. 28 березня в Росії оголошено днем жалоби.

Глава Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін заявив, що найбільш ймовірна причина загоряння в торговому центрі в Кемерові пов'язана з замиканням електропроводки.

"Осередок займання - дитячий ігровий майданчик, четвертий поверх. Ми зараз призначили експертизу, разом радимося. Там дві версії - або це самозаймання в результаті поганої електрики, яку замкнуло, або версія, в яку ми менше віримо, - застосування відкритого вогню", - сказав він.

Кримінальна справа розслідується за трьома статтями, в тому числі про порушення правил пожежної безпеки. Слідчі стверджують, що в "Зимовій вишні" не працювали аварійні виходи, а також протипожежна сигналізація.

"Апостроф" продовжує стежити за ситуацією, збираючи останні дані про трагедію в Кемерово.