RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Війська Путіна біля кордону з Україною: з'явився прогноз щодо масштабного наступу РФ

На сьогоднішній день навряд чи варто очікувати масштабного наступу військ президента Російської Федерації Володимира Путіна на Україну.

Про це "Апострофу" заявив експерт з питань безпеки, генерал-лейтенант Василь Богдан.

"Ця інформація (про можливий наступ, - ред.) мусується вже тривалий час. Протягом останніх двох років Росія посилює свою військову присутність у прикордонних з Україною районах, мета цього очевидна. По-перше, це шантаж української сторони для того, щоб примусити до поступок - і в нормандському форматі, і в мінському. По-друге, це залякування світової спільноти, що Росія прагне таким чином показати свою міць", - зазначив він.

За словами Богдана, ці речі не пов'язані з плануванням якихось широкомасштабних наступальних акцій проти України, тому що недавні санкції США проти Росії виявилися досить болючими. Так, Росія в черговий раз опинилася в міжнародній ізоляції. З огляду на те, що відбувається в Сирії (хімічні атаки та інше), Сполучені Штати мають намір все-таки здійснити акцію відплати за це і продовжити санкції щодо Російської Федерації.

У той же час експерт підкреслив, що українська сторона і світова спільнота повинні досить серйозно поставитися до маніпуляцій і військових дій РФ. Крім того, українській стороні потрібно не втрачати пильність і зміцнювати оборонну міць. Також необхідно всіма можливими засобами (технічними та агентурними) посилити розвідувальну діяльність для з'ясування справжніх планів і намірів путінського режиму щодо України.

"У той же час я б не педалював ситуацію з приводу того, що Росія концентрує ці війська з метою швидкого в короткостроковій перспективі агресивного кроку щодо України. Хоча є певні ознаки цього: бойовики і кадрові військові, які зараз перебувають на тимчасово окупованій території - і про це повідомляла українська розвідка - терміново позбавляються від паспортів громадян Росії і в обов'язковому порядку отримують "паспорти" так званих ЛНР/ДНР", - сказав Богдан.

Він уточнив, що це може бути свідченням як підготовки до якихось чергових військових операцій, так і того, що РФ хоче позбутися від будь-яких слідів своєї присутності на цих територіях, щоб не дати світовій спільноті ніяких приводів звинувачувати путінський режим і пред'являти претензії особисто Путіну, який є військовим злочинцем.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": У Путіна дві мети: навіщо Росія стягнула війська до кордону України.