RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Путіна дві мети: навіщо Росія стягнула війська до кордону України

Генерал пояснив, навіщо чергова партія військової техніки РФ стягується до кордону з Україною

Генерал пояснив, навіщо чергова партія військової техніки РФ стягується до кордону з Україною Фото: EPA/UPG

Росія стягує військову техніку до кордонів України, нове відео чого нещодавно з'явилося в мережі, задля двох основних цілей - щоби продовжити шантаж і залякування офіційного Києва. а також щоб не дати бойовикам так званих ДНР-ЛНР масово втекти в РФ. Разом із тим, зараз навряд чи варто очікувати нових великих операцій військ Володимира Путіна проти України.

Таку думку висловив "Апострофу" експерт з питань безпеки, генерал-лейтенант ВАСИЛЬ БОГДАН.

Ця інформація мусується вже тривалий час. Протягом останніх двох років Росія посилює свою військову присутність у прикордонних з Україною районах, і мета цього очевидна. По-перше, це шантаж української сторони з тим, щоби примусити до поступок - і у нормандському форматі, і в мінському. По-друге, це залякування світової спільноти в тому відношенні, що Росія прагне таким чином показати свою потужність.

Я не думаю, що ці речі пов’язані з плануванням якихось широкомасштабних наступальних акцій проти України, тому що нещодавні санкції США проти Росії виявились досить болючими. Росія вкотре опинилась у міжнародній ізоляції. І з огляду на те, що відбувається в Сирії (хімічні атаки та все інше), Сполучені Штати мають намір все-таки здійснити акцію відплати за це і продовжити санкційні потужності стосовно Російської Федерації.

Безумовно, метою потужного російського контингенту, який акумулюється на кордонах з Україною, є не тільки залякування і стримування можливих дій України стосовно РФ. Це також є інструментом для того, щоб стримати бойовиків і терористів, не дозволити їм просочитися на територію Росії, коли настане відповідний момент і вони почнуть масово тікати з Донбасу з метою створення осередків військової напруги на території РФ.

Читайте також: Захарченко бреше, щоб не довелося тікати в Росію: топ-5 фейків ватажків ДНР-ЛНР про Україну

Українська сторона і світова спільнота мають досить серйозно поставитися до маніпуляцій і військових дій РФ. Крім того, українській стороні потрібно не втрачати пильності та зміцнювати оборонні потужності. І, по-друге, необхідно всіма можливими засобами (технічними і агентурними) посилити розвідувальну діяльність в напрямку з’ясування істинних планів і намірів путінського режиму стосовно України.

Водночас я би не педалював ситуацію з приводу того, що Росія концентрує ці війська з метою швидкого в короткостроковій перспективі агресивного кроку щодо України. Хоча є певні ознаки цього: бойовики і кадрові військові, які зараз перебувають на тимчасово окупованій території - і про це повідомляла українська розвідка - терміново позбуваються паспортів громадян Росії, їм терміново в обов’язковому порядку видають "паспорти" так званих ЛНР/ДНР. Це може бути свідченням як приготувань до чергових військових операцій, так і того, що РФ хоче позбутися будь-яких слідів своєї присутності на цих територіях, щоб не дати світовій спільноті привід звинувачувати путінський режим і не пред’являти претензії особисто Путіну, який, на мою думку, є військовим злочинцем.

Повернути Донбас Україні? Такі версії давно обговорюються як в експертному середовищі, так і в українському та міжнародному політикумі. Безперечно, в Путіна є бажання "впарити" Україні цей гнилий сегмент для того, щоб далі розкладати нас і гальмувати наш рух у євроатлантичному напрямку. Але позиція української сторони є дуже чіткою і зрозумілою не тільки українській спільноті, але й світовій. Спочатку повинен вирішитися безпековий елемент Мінських домовленостей. Другий елемент – введення миротворчої місії ООН з відповідним мандатом, яка роззброїть бойовиків, встановить контроль на неконтрольованих ділянках українсько-російського кордону і забезпечить умови для того, щоб поступово перейти до політичного врегулювання на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

Принаймні, якщо йдеться про політико-дипломатичне врегулювання конфлікту на Донбасі, то мандат миротворчої місії є ключовим сегментом у такому сценарії подій. Хоча я особисто не виключаю, що на якомусь етапі, після того, як ми наростимо відповідну потужність, а Захід зрозуміє, що політико-дипломатичні кроки є безперспективними і відчує остаточну загрозу з боку путінського режиму, ми проведемо певні військові акції, спрямовані на те, щоб дотиснути Путіна і щоб він пішов на врегулювання ситуації на Донбасі, як цього вимагає не тільки Україна, але й світова спільнота. І я вважаю, що для цього є певні передумови, тому що персональні та секторальні санкції боляче б’ють по самолюбству Путіна і його оточенню, а головне, по економіці РФ і морально-психологічному стану російського суспільства. Як би воно не було зазомбоване націонал-шовіністичною ідеологією "русского мира", але холодильник зараз починає відігравати більш пріоритетну роль, ніж телевізор, у Росії.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити