RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Екс-соратник глави ПВК "Вагнера" розповів про причетність Росії до війни на Донбасі

Колишній соратник глави приватної військової компанії (ПВК) "Вагнера" Естафій Ботвіньєв (позивний "Інженер") розповів про причетність Росії до війни на сході України.

Про це він повідомив в інтерв'ю виданню "Рідус".

"Коли війна (на Донбасі, - ред.) почалася, ми, група спеців-добровольців, організувалися ще в Росії, зв'язалися один з одним. 23 травня я приїхав в Донецьк, 28 травня ми тут, під Донецьком, успішно відпрацювали по 25-й аеромобільній бригаді під Амвросіївкою. Нас було четверо фахівців, і вісім ополченців ми взяли з собою, тобто довели групу до дванадцяти. Ще я готував бійців Російської православної армії, зокрема саперну справу", - зазначив Ботвіньєв.

За його словами, далі група перемістилася в Луганськ, де базувалася на території батальйону "Зоря", очолюваного екс-ватажком "ЛНР" Ігорем Плотницьким, але не була в його складі.

"Підпорядковувалися ми не Плотницькому. Скажімо так: і ми, і Вагнер, і Плотницкий підпорядковувалися одній і тій же людині. Людина ця не мала стосунку до місцевих структур", - підкреслив бойовик.

У той же час він уточнив, що фактично на Донбасі вони були диверсантами.

"Власне, тоді ми з Вагнером і познайомилися, в червні 2014-го в Луганську. Ми були вже там, і заїхав Діма (Дмитро Уткін, - ред.) зі своїми" головорізами", - сказав Ботвіньєв.

Він додав, що з Донбасу виводили цілі підрозділи на навчальний полігон Міноборони РФ у Молькіно під Краснодаром. Там бойовики записувалися в ПВК і проходили тренування, потім поверталися на схід України.

Ботвіньєв уточнив, що гроші для "Вагнера" йдуть від організацій, інтереси яких найманці захищають у Сирії.

"Дмитро Уткін офіційно в запасі. Він не діючий військовий. Але він був на заході, куди запрошувалися тільки Герої Росії та повні кавалери ордена Мужності, він був там, це було зафіксовано "Фонтанкою". У нього планка ордена Мужності, цей орден за документами отриманий після 2014 року. Високі нагороди не даються просто так. Вони даються високими чинами в держструктурах. Мають номера і посвідчення з печатками", - сказав він.

Бойовик додав, що офіцер запасу таку нагороду отримати за визначенням не може. Він може отримати цивільну нагород, але не бойовий орден. За дії в Криму складно давати ордена Мужності, там не було збройного конфлікту, підкреслив він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Reuters опублікувало доказ зв'язку найманців ПВК "Вагнер" з російським Міноборони.