RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

У Дніпрі скандал через навчання з вибухами і стріляниною, влаштованих поліцією поруч з дитсадком: відео

У Дніпрі виник гучний скандал через навчання місцевої поліції, яка вирішила відпрацювати можливий теракт в одному з дитячих садів за участю 60 дітей від 3 до 6 років.

Про це пише Сегодня.

Навчання виявилися настільки реальними, що повалили батьків малюків в справжній шок. Так, одна з матерів, Оксана Бережна як завжди прийшла забирати чотирирічного сина з садка. Але в будівлю потрапити не змогла - вона була оточена співробітниками правоохоронних органів.

"На питання: а де діти? Бігали якісь військові, стріляли, щось вибухало. Ніхто нічого не знає", - говорить вона.

Відомо, що навчання почалися близько п'ятої години вечора. На той момент кілька дітей перебували на вулиці. Раптово почали відбуватися вибухи і постріли. Природно, діти, що знаходилися в цей момент на вулиці, сильно злякалися. Вихователі постаралися завести іх в будівлю, але копи сказали, що необхідна евакуація.

"Людина у військовій формі зайшла до нас у групу і сказала - дуже швидко збираємося і виводимо дітей. Хто встиг перевзутися - перевзувся, хто встиг одягнути кофтинки - одягнув. Ось хвилина-дві у нас було, і ми швиденько рушили до виходу", - ділиться подробицями події вихователька дитячого садка № 112 Дніпровського міськради Людмила Біжко.

Щоб забрати дітей, батькам довелося чекати дві години. Батьки весь цей час стояли за оточенням. До дітей їх не пускали. Забрати малюків дозволили після того, як їх вивезли автобусом до найближчого перехрестя.

"Як сказала моя дитина - мама, не переживай, я тримався мужньо. Якось від чотирирічної дитини дуже страшно чути такі слова", - говорить Оксана Бережна.

Завідуючій дитсадка було відомо, що поліція проводить навчання. За сценарієм невідомі пограбували машину інкасаторів, забрали дев'ять мільйонів гривень. Нібито злочинці намагалися втекти, але забарикадувалися в покинутій школі. Щоб не наражати на небезпеку дітей, їх евакуювали.

"Якщо потрібно було відпрацювати цю евакуацію - дорослі хоча б повинні були бути в курсі", - припускає завідувачка дошкільного навчального закладу № 112 Дніпровського міськради Влада Літошко.

За словами правоохоронців, де саме проводити навчання, вирішували в Києві. "Я бачив тих дітей. З них плакали двоє. Для всіх інших це було певне подія, НП. І вони були задоволені цим", - стверджує заступник начальника управління Нацполіціі в Дніпропетровській області Володимир Богоніс.

Психолог дитячого садка не виключає, що вчення могли вплинути на дітей. "Діти в будь-якому випадку можуть потім реагувати дуже неадекватно. І які наслідки будуть - теж складно сказати", - говорить психолог Олена Серебрянська.

Завідуюча дитсадка вже написала скаргу в міське управління освіти, а батьки вирішили звернутися з позовом до суду.

Як повідомляв "Апостроф", раніше на західній Україні розігрався скандал через застілля вихователів у дитячому садку.