RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Катастрофічно не вистачає людей: з'явилися свіжі дані про проблеми бойовиків ДНР-ЛНР

Проросійські бойовики на Донбасі мають проблеми з укомплектованістю, в зв'язку з чим масово фальсифікують списки особового складу.

Про це розповів журналіст Юрій Бутусов, повідомляє "Дзеркало тижня".

Відзначається, що Збройні сили України змогли просунутися на Донбасі, оскільки серед українських військових більша кількість мотивованих бійців, в той час як у бойовиків низька укомплектованість і щільність оборони.

Так, хоча Росія і вклала мільярди у створення угруповань ЛДНР, на передових позиціях не вистачає 70-80% бойовиків, що маскують приписками в списки особового складу та повною укомплектованістю тилових і адміністративних структур.

Більшість укріплень перетворилися в спостережні пости, маневри і наступи проводять маленькі групи до 15 осіб, на один "батальйон" у них припадає щонайменше 20 кілометрів фронту.

"Війна давно набула осередкового характеру, давно втратила масовість. У російських військ ті ж проблеми з укомплектованістю, але приписки і фальсифікації списків особового складу здійснюються в ще більшому масштабі через відсутність будь-якої публічності та громадського контролю. Фактична боєздатність супротивника на порядок нижча за заявлену" , - підкреслив Бутусов.

За його словами, бойовики "заражені радянськими хворобами і радянською психологією", під час ближнього бою не проявляють наполегливості і легко здаються в полон.

"В СРСР мотивацію служити було створити набагато легше - тому допомагали "залізна завіса", НКВД-КГБ і КПРС. Масова мобілізована армія в тоталітарному суспільстві мала принципово інші методи мотивації і організації, де військовослужбовець був взаємозамінним гвинтиком великої машини, витратним матеріалом термоядерної війни. Але зараз час змінився. Минула епоха глобальної війни, і досягати переваги треба на якійсь безіменній висоті, в якомусь ліску або в якомусь будинку", - підсумував журналіст.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Бутусов назвав сім головних причин, через які українці припиняють службу в армії.