RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Відрізали голови і знімали шкіру: звільнений з полону боєць розповів про звірства бойовиків на Донбасі

Бойовики так званих "ДНР-ЛНР" жорстоко катували українських військових, які потрапили до них у полон: відрізали голови, знімали шкіру і робили інші звірства.

Про це на прес-конференції розповів екс-боєць батальйону "Донбас" Дмитро Куліш, який пройшов полон бойовиків, передає "Українська правда".

Боєць потрапив в полон в серпні 2014 року під час виходу з міста Іловайськ. За його словами, деякі українські солдати були вбиті вже перебуваючи в полоні.

"Не всі повернулися з полону. Є випадки відрізання голів тим людям, які на відео були живі, потім вони були обезголовлені. Є випадки зняття шкіри, і багато ще звірств, які можуть підтвердити ті, хто там були", - розповів колишній бранець.

Одному з бійців, каже Куліш, бойовики вирізали серце.

"У 2014 році нашого бійця батальйону "Донбас" російські найманці прив'язали на трос за вантажний автомобіль, тягали на тросі, потім йому вирізали серце, чому є фото- і відеопідтвердження", - розповів Куліш.

Він додав, що прикладів катувань за ці 4 роки можна наводити багато, і закликав вжити заходів для їх попередження.

"Людям, які знаходяться в катівнях, важливо мати підтримку, знати, що їх там не кинуть. Тому прошу вас, наскільки у вас є можливості допомогти в цій проблемі заручників і військовополонених", - закликав Куліш.

У свою чергу голова СБУ Василь Грицак, який також знаходився на прес-конференції, додав, що задокументовано багато фактів, коли катування проходили на території РФ під керівництвом ФСБ.

"Багатьох з тих, хто катував наших бійців, ми ідентифікували. Деяких з них ми знаємо по позивним. Я переконаний, що пройде час, і ми зможемо залучити їх до відповідальності", - сказав Грицак.

Нагадаємо, волонтер Ірина Бойко з Полтави, яка побувала в полоні бойовиків в 2014 році, розповіла про нелюдські катування, які вона перенесла.