RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

"Спектакль" від ФСБ: СБУ розкрила нові подробиці агресії Кремля в Азовському морі

Російські спецслужби готують нові провокації після збройного нападу на українські кораблі поблизу Керченської протоки.

Про це на спільному брифінгу з представником Головного управління розвідки Міноборони України повідомив начальник Апарату Голови СБУ Ігор Гуськов, передає прес-центр відомства.

28 листопада завдяки технічним можливостям українських спецслужб були перехоплені чергові радіопереговори одного з офіцерів ФСБ і командира російського корабля прикордонної служби ФСБ РФ "Дон" капітана 2 рангу А. Саляєва, якому слідчими СБУ оголошено про підозру за ч. 2 ст. 437 КК України.

Українські спецслужби розглядають дві основні версії подій. Згідно з першою - радіопереговори відбувалися на "дискредитованому" каналі зв'язку, записи з якого були оприлюднені Генштабом ЗС України 26 листопада.

"Ми не виключаємо, що "недбалість" може бути прологом нової, несподіваної провокації російських спецслужб", - зазначив Гуськов.

Радіоперехоплення свідчить, що росіяни намагаються відтворити фрагмент перехоплених раніше реальних переговорів під час нападу на українські кораблі. При цьому представник ФСБ РФ режисирує гучність звучання двох пропозицій, які ретранслюються телефону з борту корабля "Дон".

"Перехоплені радіопереговори свідчать, що спецслужби РФ моделюють звукошумовую обстановку, при якій відбувався таран українського судна "Яни Капу". Від російського офіцера на борту корабля "Дон" домагаються гучності, яка була б близька до реальних переговорів 25 листопада. Все це необхідно для фальсифікації нового запису або записів розмов, щоб завуалювати російський напад під виглядом, наприклад, на кшталт збройної провокації з боку українських кораблів", - пояснили в СБУ.

"Ми допускаємо, що це зроблено навмисно, а самі радіопереговори є спектаклем", - підкреслив керівник Апарату Голови СБУ.

За його словами через спеціально злиття інформації ФСБ намагається підштовхнути ГУР МО або СБУ до її оприлюднення в якості доказів злочинних дій Кремля. В такому випадку спецслужби РФ можуть практично миттєво випустити власний сюжет про те, як знімався цей спектакль. У підсумку - дискредитація українських спецслужб і недовіру до всіх матеріалів радіоперехоплення, які раніше вже були оприлюднені СБУ, ГУР МО і Генштабом ЗС України.

Згідно з другою версією - Служба не виключає, що нехтування правилами протидії радіорозведкі з боку представників російських спецслужб може бути пов'язано з низьким рівнем їх професіоналізму, або навіть примітивності.

"Найближчим часом Служба оприлюднить додаткову інформацію про порушення РФ норм міжнародного права під час збройного нападу на українські кораблі поблизу Керченської протоки", - зазначив начальник Апарату Голови СБУ.

Як повідомляв "Апостроф", вранці 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації здійснили відверто агресивні дії проти кораблів Військово-морських сил ЗС України, які йшли до Маріуполя, протаранивши один з них.

Пізніше російські військові кораблі відкрили вогонь по українських суднах біля Керченської протоки і захопили їх. В полоні опинилися понад 20 моряків.