RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

Всі новини

Митрополита УПЦ (МП) не пустили на Донбас: подробиці скандалу

9 грудня на лінії розмежування на Донбасі на контрольному пропуску в'їзду/виїзду "Новотроїцьке" правоохоронці не дозволили в'їхати на підконтрольну українському уряду територію митрополиту Донецькому і Маріупольському Іларіону.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Донецької єпархії Української православної церкви Московського патріархату.

"Митрополит Іларіон прямував з Донецька до Свято-Успенського Миколо-Василівського монастиря у селі Нікольське Волновахського району Донецької області для здійснення традиційної спільної молитви з архієреями УПЦ, насельниками обителі і численними паломниками в свято ікони Божої Матері "Знамення" 10 грудня", - йдеться в повідомленні.

Співробітник СБУ на блокпосту повідомив митрополиту, що його електронний пропуск в базі даних анульований "за особливим розпорядженням з Києва".

В єпархії уточнили, що за день до інциденту митрополит Іларіон повертався до Донецька з Києва "після засідання Священного Синоду УПЦ", і проблем не виникло.

"Вищевказані дії Служби безпеки України можна вважати провокаційними, особливо в контексті нещодавнього звернення президента України Петра Порошенка до Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Онуфрію з проханням про сприяння в поверненні українських моряків", - заявили в єпархії.

Там вважають, що влада України "продовжують йти по вибраній ними лінії грубого втручання в справи церкви і відвертого переслідування, і дискримінації ієрархів і священнослужителів УПЦ за релігійною ознакою".

Як повідомляв "Апостроф", в Українській православній церкві Московського патріархату заявили, що "постійно" ведуть переговори з Москвою про повернення громадян України, зокрема захоплених в Керченській протоці моряків.