RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

​Гучне затримання в США шпигунки Кремля: стали відомі признання росіянки

У Сполучених Штатах Америки російська шпигунка Марія Бутіна, яка брала участь в угоді з владою США, визнає свою провину.

Про це повідомляє телеканал ABC.

У ЗМІ відзначають, що Бутіна визнає себе винною в змові з російським чиновником, імовірно це колишній заступник голови Центробанку (ЦБ) Олександр Торшин. Метою змови було "встановлення неофіційних каналів комунікації з американцями, які мали владу і вплив в політиці США".

Після вивчення показань шпигунки, які вона дасть в суді, каналу стало відомо, що угоду зі слідством вона уклала 8 грудня. Як випливає з документа, Бутіна визнала, що вступила в змову з якимсь американцем (він позначений як "особа з США №1"), російським чиновником і ще як мінімум однією людиною, а також виконувала доручення російського чиновника, не повідомляючи про це генпрокурора США .

"Обличчям з США №1", яке, за версією слідства, знайомило Бутіну з впливовими фігурами в американській політиці США, імовірно був республіканський активіст Пол Еріксон. Раніше ЗМІ повідомляли, що росіянка багато років була з ним в романтичних стосунках. Під опис російського чиновника підходить колишній заступник голови ЦБ Олександр Торшин, помічницею якого працювала Бутіна до переїзду в США", - йдеться в повідомленні.

Бутіна розповіла, що в 2015 році вона за допомогою "особи №1" склала план під назвою "Дипломатичний проект" і відправила його російському чиновнику. У документі вона вказала, що "підготувала ґрунт для неофіційного каналу комунікації з наступною адміністрацією США", а також попросила у неназваного "російського мільярдера" 125 тисяч доларів на відвідування конференцій і зустрічей для розширення своїх зв'язків. Чиновник у відповідь підтвердив, що її пропозиція буде як мінімум частково задоволена.

Раніше у виданні The Washington Post писали, що бізнесменом, який підтримував Бутіну, був співвласник компанії "Н-Транс" Костянтин Ніколаєв.

"Росіянка розповіла про ще одне повідомлення, направлене чиновнику після конференції, яку в 2015 проводила очолювана нею організація "Право на зброю" в Москві і куди приїхали багато видних представників американської Національної стрілецької асоціації. У ньому було сказано: "Нам слід дати їм можливість висловити свою подяку зараз. Пізніше ми на них тихо натиснемо", - йдеться в повідомленні

Суд може дати Бутіній більш лояльне покарання в разі співпраці з правосуддям. Суворим рішенням є позбавлення волі на строк до 5 років. Наслідки угоди для інших фігурантів поки не відомі, але прокурори вже повідомили Еріксона про те, що він став фігурантом розслідування.

Нагадаємо, Бутіна була арештована в липні 2018 року. Спочатку вона відмовилася визнати свою провину в змові і діяльності в ролі незареєстрованого іноземного агента.

Як повідомляв "Апостроф", заступник голови Центробанку (ЦБ) РФ Олександр Торшин залишає посаду у зв'язку з виходом на пенсію.