RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Справжні офіцери: полонені командири українських кораблів зробили важливі заяви

Командири українських кораблів, захоплених в Керченській протоці російськими прикордонниками, заявили, що вважають себе військовополоненими і відмовилися від дачі свідчень.

Про це повідомляють адвокати офіцерів, Ілля Новіков та Едем Семедляєв.

"Командир катера "Бердянськ" Роман Мокряк сьогодні заявив слідству, що вимагає поводитися з собою і зі своїм екіпажем як з військовополоненими, і що він не буде давати російській владі жодних свідчень, поки його підлеглі не будуть звільнені", - пише Новиков.

Також Мокряк вважає, що він один відповідав за те, що відбувалося на борту, екіпаж корабля виконував його накази і не може бути притягнутий до жодної відповідальності.

Капітан буксира "Яни Капу" Олег Мельничук також вказав, що відповідно до Женевської конвенції є військовополоненим, винним себе не вважає і не дає будь-яких свідчень.

"Олег в міру своїх сил підтримує свою команду, а також просив подякувати всім, хто допомагає українським морякам", - зазначив адвокат Едем Семедляєв.

Як повідомляв "Апостроф", полонені Росією українські моряки Андрій Ейдер і Андрій Артеменко написали листи на батьківщину з "СІЗО-1 Матроська Тиша".

Нагадаємо, докладніше про захоплення і перспективи звільнення полонених з Росії читайте в матеріалі "Апострофа": Війна за право: як повернути моряків додому.