RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

В Україні аферисти придумали новий спосіб заробляти на пенсіонерах

В Україні шахраї придумали нову аферу, обманюючи пенсіонерів участю в новій державній програмі оздоровлення за допомогою "чудо-ліків".

Її подробицями поділився Обозреватель.

"Подзвонив їй молодий чоловік. І каже, мовляв, ви включені в державну оздоровчу програму. На вас вже виділено 85 тисяч гривень. На ці гроші вам будуть надавати ліки і путівку в санаторій. Бабуся спочатку зраділа, давай розпитувати, куди ж її повезуть відпочивати. Молода людина говорить - або в Миргород, або в Хмільник, будете пити водичку. Тільки потрібно заплатити невеликий податок до бюджету за путівку, сума 12 тисяч гривень", - розповіла виданню внучка 80-річної пенсіонерки з Львівської області Оксана Винниченко.

За її словами, тут бабуся злякалася, адже таких грошей у неї немає.

"Каже, не треба мене нікуди возити, викресліть мене зі списку." Ні, - каже молодий чоловік, - гроші на вас вже витрачені. Але оскільки ви льготниця, дитина війни, то вам належить знижка. Так що платити доведеться 8 тисяч гривень". Тут бабуся здогадалася сказати, що порадиться з онукою, потім відключила телефон", - підкреслила Оксана.

Коли Оксана сама набрала номер шахраїв, то "продавець здоров'я" представився Анатолієм, нібито фахівцем соціальної програми від уряду.

"За його словами, наша бабуся вже колись придбала таблетки для зору у них. Тому вони вирішили включити її в якусь програму з оздоровлення. Він почав мене переконувати, що гроші на бабусю вже виділені, тому їй не відкрутитися, доведеться платити податок, вони можуть в якості втішного призу привезти ще парочку коробочок непотрібних таблеток. І тільки коли я пригрозила поліцією, продавець відстав. Правда, він через пару днів ще намагався зателефонувати бабусі. Але та, почувши його голос, кричала: "Оксаночка, внучка, знову цей паразит дзвонить!". І кинув трубку", - згадує дівчина.

Варто відзначити, багато людей похилого віку вірять в диво-пігулки і не перестають їх купувати.

"Моя літня мама виявила в поштовій скриньці рекламу. Така собі газетка на 4 сторінки, на поганому папері. Вона вичитала там про чудо-краплі від катаракти. Подзвонила, їй там навішали локшини на вуха. Але головне, що попередили не говорити родичам, тому що ліки дорогі і вони не захочуть, щоб ви витрачали гроші. А ще сказали, коли прийде кур'єр, обов'язково передати йому сечу в баночці для аналізу. Мовляв, вони безкоштовно зроблять аналіз і розкажуть, що ще вам потрібно купити", - розповіла Вікторія Сивоконь з Київської області.

Її мама віддала 3 тисячі гривень за три пляшечки і баночку з сечею.

"Капала ці краплі в очі місяць. Толку ніякого. Тоді їй знову подзвонили ці цілителі і сказали, що у неї все погано, тому їй потрібно ще взяти у них в оренду якийсь прилад для моніторингу здоров'я. Носити його на собі і раз в тиждень їм повідомляти дані. Оренда апарату коштує 4 тисячі на місяць. Тоді мама звернулася до нас, щоб взяти в борг грошей. Довго не говорила навіщо. Коли я з'ясувала, то була в шоці. Уговорила її не брати апарат, і не капати краплі місяць і подивитися, чи буде погіршення. Тільки так вдалося її переконати", - зазначила Вікторія.

Правда, на форумах українці розповідають, що не всім вдалося легко позбутися таких продавців. Кому-то таблетки для суглобів обійшлися в 10 тисяч гривень, до того ж люди страждали від підвищеного тиску. Хтось намагався вилікувати діабет за допомогою непотрібних БАДів.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Україні з'явилася нова схема шахрайства, жертвами якої стають власники автомобілів на іноземних номерах.