RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

З борту іноземного судна в океані пропав український моряк: опубліковано фото

В Індійському океані без вісті пропав український моряк, одесит Олексій Свістільніков, який знаходився на борту іноземного судна MV Ocean Lion.

Про це повідомляє інформагентство УНІАН, посилаючись на дані благодійної організації "Фонд допомоги морякам" Ассоль ", куди звернулася дружина моряка.

Вона розповіла, що чоловік прибув на на MV Ocean Lion (IMO 929624, прапор Ліберії) 9. серпня 2018 року. Він уклав трудовий договір з грецькою компанією Primerose Shipping CO LTD. Його взяли на посаду третього механіка.

"Як повідомили дружині, 19 грудня минулого року Свістільніков зник з борта судна, що перебувало в Індійському океані і прямував до Сінгапуру. На сьогодні немає жодної офіційної інформації і документів від судновласника і крюїнгу щодо підтвердження місця інциденту, результатів пошуково-рятувальної операції і звіту розслідування", - повідомили у фонді.

Свістільніков працював в цій компанії всього 6 років. Останній раз він вийшов на зв'язок з родиною в кінці листопада 2018 року, коли судно знаходилося біля берегів Бразилії.

Відзначають, що колеги відгукуються про нього, як про професійний грамотному фахівцеві, миролюбний, виконавчому і неконфліктний, що підтверджують свідчення команди, надані консулом України в Сінгапурі. Як уточнили в організації, консул прибув на борт MV Ocean Lion відразу при заході судна в найближчий порт.

Члени команди стверджують, що останній раз бачили одесита напередодні перед зникненням - ввечері, після завершення робочого дня.

"Його зникнення екіпаж помітив тільки вранці, коли моряк не заступиться на вахту. Згідно зі свідченнями екіпажу, вночі ніхто нічого підозрілого не бачив і не чув", - йдеться в повідомленні.

Також наголошується, що Свістільніков на даний момент є студентом Національного університету "Одеська морська академія" і в червні 2019 року мав захистити диплом бакалавра. Восени минулого року в телефонній розмові з дружиною він просив оплатити своє навчання за весь рік, про що свідчить листування подружжя. Свістільніков є єдиним годувальником у родині, у нього двоє неповнолітніх дітей.

В даний час юристи БО "Ассоль" надають дружині моряка правову підтримку, також направлені відповідні запити до дипломатичних служби України.

В "Ассоль" акцентують, що вказана НП - не перший подібний інцидент на вищезгаданому судні. Зокрема, аналогічний випадок стався 17 січня 2014 року - з борту цього ж суховантажу, коли він перебував на рейді поблизу Нью-Орлеана (США), без вісті пропав інший одесит - старший помічник капітана. На його пошуки тоді направили водолазів і спецвертолет, але результатів вони не дали.

"Не дивлячись на те, що тоді в приміщеннях на борту судна і одязі деяких членів екіпажу були виявлені сліди крові, розслідування результатів не принесло... За версією екіпажу, старпом відправився виконувати розпорядження капітана судна, але зі звітом про виконану роботу до начальства не з'явився", - повідомили у фонді.

Як повідомляв "Апостроф", в Атлантичному океані з борту судна Maria G, яке ходить під мальтійським прапором, безслідно зник український моряк Олег Коваль. А в Балтійському морі неподалік від міста Владиславово на півночі Польщі 29-річний український моряк одного з транспортних суден впав за борт. Також 7 січня біля північного узбережжя Туреччини вантажне судно з українцями на борту зазнало аварії, в результаті чого шість людей загинули.