RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Знущання і камери в туалеті: в інтернаті Одеси розгорівся масштабний скандал, відео

В Одесі в центрі для реабілітації дітей розгорівся скандал через знущання персоналу над підопічними.

Про це повідомляє ТСН, посилаючись на слова поліцейської Зої Мельник, яка розмістила інформацію в соцмережі.

Патрульна і громадська активістка відзначила, що часто буває в неблагополучних сім'ях і в установах, які займаються дітьми в біді. Розповісти про центр соціально-психологічної реабілітації, який вона назвала в'язницею, змогла не одразу, так як боялася нашкодити вихованцям. У центрі тимчасово перебувають діти від трьох до вісімнадцяти років, яких забрали з асоціальних сімей, від опікунів чи з наркопритонів. Після того, як Мельник дізналася про камери в туалетах і душових, вирішила поділитися інформацією.

"Про це, мовляв, їй розповіли самі діти. Одна з вихованок - дівчинка, яку соцслужби забрали з сім'ї опікунів, вчилася на 2-му курсі в ліцеї. Але тепер змушена ходити в найближчу школу, тому що водити в ліцей її нікому. Вона каже, що вихованці постійно під наглядом, їх обшукують і відбирають мобільники. Дзвонити дозволяють тільки раз на тиждень", - йдеться в повідомленні.

Після скандалу співробітники центру запросили пресу. Там стверджують, що всі обмеження тільки в інтересах дітей. Кажуть, що всі вони проблемні, схильні до втеч і правопорушень.

"Є діти, які мали досвід вживання наркотичних речовин, є діти, які в маленькому віці, доподросткового, вживали алкогольні напої. Цим зумовлена наявність камер", - зазначила Лілія Вейланде, психолог міського центру соціально-психологічної реабілітації дітей. Але відеоспостереження в душі і туалетах заперечують навідріз.

Однак радник голови облдержадміністрації Артем Поланський зізнався, що спостереження в санвузлах - таки велося. За його словами, камери були встановлені після того, як в душовій кімнаті дівчинка намагалася вчинити суїцид, також були випадки буллінгу - саме в душовій.

Захисниця прав дітей стверджує, що в таких умовах ні про яку психологічної реабілітації і говорити нема чого. У той же час в поліції пообіцяли перевірити. Але правоохоронці знають вже про камерах і про заборону мобільних телефонів.

"У центрі існує затверджений порядок. Камери встановлені з превентивною метою недопущення жорстокого поводження між дітьми або з боку вихователів", - пояснив Віталій Капуляк, начальник відділу ювенальної превенції ГУ НП в Одеській області.

Уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба заявив, що це дійсно в'язниця і це неприпустимо.

"Це місце, де повинна бути реабілітація, а не місце позбавлення волі, де дитина не може вільно пересуватися, де її повинні обшукати і навіть камери поставити в туалетах. Це порушення прав дитини", - сказав він.

За словами Кулеби, керівнику установи загрожує мінімум адмінвідповідальність, і він уже попросив місцевих чиновників розібратися в ситуації. Адже така реабілітація може ще більше нашкодити дітям - в подібних центрах вони нерідко змушені перебувати роками.

Як повідомляв "Апостроф", користувачів інтернету жахнули умови утримання дітей з особливими потребами в інтернаті у Львівській області.