RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Екологи б'ють на сполох через наближення масштабної катастрофи в Криму

Жителі північної частини окупованого Криму скаржаться на погану якість води та засолення грунту.

Про це повідомляє "Gazeta.ua".

Як зазначається, місцеві жителі тікають з цих регіонів Криму на материкову частину України або в Росію.

"Люди кидають свої землі і їдуть на материк або в міста, ближче до моря. Поливати городи нічим. У кращому випадку можуть посіяти пшеницю. У колодязях стоїть солона вода, пити її неможливо", - говорить Вікторія Олейник, яка проживає в північній частині півострова в Джанкойському районі.

Проблеми з питною водою на півострові почалися після анексії Росією. Чотири роки тому Україна перекрила поставки води з Дніпра в Північно-Кримський канал. Наслідки зневоднення проявилися одразу у вигляді засолення грунту і падіння врожаю. Невигідними стали і баштанні культури, тому що вимагають багато вологи.

У Красноперекопському і Первомайському районах воду визнали непридатною для пиття. Її жорсткість становить 25 мілімоль на літр при нормі 7. Причина в єдиному джерелі центрального водопостачання в регіоні - Воронцовський водозабір підземних вод в Красноперекопську майже виснажений. У нього потрапляє солона вода з моря.

"Приблизно 95 відсотків води з каналу раніше направляли на зрошення сільськогосподарських земель. Для пиття людям вистачить артезіанської води", - каже Олександр Лієв, колишній глава Комітету з водогосподарського будівництва і зрошуваного землеробства Криму.

Повідомляється, що з новопобудованим Кримським мостом окупанти обіцяли прокласти водопровід, проте не виконали обіцянку.

"На полив беруть воду з артезіанських свердловин. Але замість прісної води надходить солона і з водоростями. Водну проблему в Криму може вирішити тільки Україна. Екологи кажуть, що через кілька років Крим стане пустелею, як до появи каналу. Був степ, люди займалися виключно м'ясом і шерстю. Тому, якщо води не буде, люди змінять рід діяльності. Іншого способу вирішення проблеми немає", - каже Ільмі Умеров, заступник глави Меджлісу.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", в окупованому Росією Криму в місті Армянськ після забрудненого повітря жителі скаржаться на брудну воду з крана.