RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Вбивство майже 50 осіб в Новій Зеландії: 5 головних моментів про терориста і його мотиви

15 березня в двох мечетях Нової Зеландії стався теракт - відкрили стрілянину, в результаті якої загинули 49 осіб.

Місцева поліція затримала чотирьох підозрюваних у терактах в мечетях. Одним з них виявився 28-річний Брентон Таррант з Австралії, що дотримується ультраправих поглядів.

Існує кілька мотивів, через які злочинець здійснив теракт:

1. Брентон хотів не просто помститися своїм ворогам білої раси, а й зробити з цього "шоу". У нього на голові була прикріплена камера, яка знімала все, що відбувається і транслювала в соцмережу Facebook. Свою зйомку він підготував так, щоб вона виглядала як у фільмі або кліпі. Спочатку на записі було показано, як 28-річний зловмисник їхав в машині і якийсь час мовчав, щоб глядачі почули "саундтрек" Remove Kebab - пісня-мем часів балканської війни - патріотичний сербський гімн.

Також всю зброю, з якого він вбивали мусульман, було ретельно стилізовано білими графіті, які перераховували найбільші, на думку Брентона, битви за європейську цивілізацію.

Далі, поки терорист добирався до першої мечеті, він повідав глядачам, які збиралися в ефірі, що в першу чергу його акція - відповідь на теракт в Стокгольмі 2017 року, де загинули кілька людей, зокрема 11-річна Еба Аккрлюнд. Він кілька разів уточнив, що сьогодні йде мстити за неї.

2. За добу до нападу Таррант опублікував на своїй сторінці в соцмережі Twitter, яка зараз забанена, маніфест з 70 сторінок, на яких викладав суть претензій до ісламу і всіх винних в забутті білої раси. Там перерахував причини, чому біла раса і його народ страждають під гнітом ісламу і хто в цьому винен.

Зокрема, прямі звинувачення терорист висунув на адресу Ангели Меркель, яка "впустила" іновірців в Європу, а також Ердогана, який, на думку новозеландця, є главою нинішнього арабського світу. Крім цього Брентон багато жартував, кажучи, що має намір отримати за свою акцію Нобелівську премію миру, прямо як "терорист Нельсон Мандела". Також він написав свої цілі: вказав три мечеті, дві, розташовані поруч один з одним і ще одна, як він сам її називає, бонусна мета - трохи подалі. Своїми героями і кумирами він назвав Брейвіка і Ділана Руфа.

3. Після теракту живим Брентон піти не розраховував, сказавши своїй аудиторії "до зустрічі в Вальхаллі". Як з'ясувала поліція, спецпідготовки у нього не було, лише навички недосконалою стрільби. За словами експертів, будь вбивця профі, він би не вривався в натовп людей, де його могли банально повалити на землю. У той же час на відеозаписі видно, як Таррант мало не проколовся: розстрілявши "ріжок" в одному приміщенні, він повернувся спиною і пішов в інше, як раптом ззаду на нього накинувся вцілілий хлопець, поваливши на землю. Брентон відбився від нього ногами і добив. Але, виходить, працював він незграбно і жертв могло бути набагато менше. Після нападу на другу мечеть, де терорист холоднокровно розстріляв всіх, хто попадався йому на шляху, трансляція перервалася і він зник.

4. За день до трагедії, 14 березня, на популярному сервісі 4chan (форум на різні теми) з'явилося анонімне повідомлення: "Отже, хлопці, настав час перестати постити лайно, прийшов час робити реальні справи. Я збираюся атакувати загарбників і стрімити це в Facebook. Поки ви це читаєте, я напевно вже в ефірі. Якщо я не виживу в цій атаці, то удачі вам, хлопці!". Тепер 4chan в Новій Зеландії заблокований, в Twitter і Facebook проходять масштабні чистки збережених відео зі стріму Брентона.

Перед терактом Таррант закликав всіх: "підписуйтесь на PewDiePie!". Це один з найпопулярніших блогерів YouTuba в світі (справжнє ім'я Фелікс Чельберг). Це відсилання до флешмобу, в рамках якого люди з усього світу підтримують блогера в битві з YouTube-каналом індійських фільмів. PewDiePie, в свою чергу, відразу написав пост, в якому повідомив, що не має ніякого відношення до Брентона. Також блогер зазначив, що йому було огидно навіть чути свій нікнейм в згадці стрілка, який зробив страшну трагедію.

5. Також, в ході трансляції Таррант розповідав, що на злочин його "надихнули" комп'ютерні ігри - Spyro the Dragon 3 і Fortnite. Все це виглядає безглуздо і нагадує тролінг трагедії з його боку. Слова злочинця ЗМІ цитують, щоб дати характеристику його особистості, але насправді він, швидше за все, просто ганяється за переглядами і лайками і відноситься до типового цинічного представника молодого пост-іронічного суспільства.

Як було видно, до блокування сторінки Тарранта кількість його підписників росла. Пабліки робили репост відео і розвивали теорії того, що сталося. ЗМІ також брали інформацію з його сторінок в соціальних мережах і цитували.

У Брента були спільники, але всі вони під враженням від Маніфесту йшли конкретно за ним. Він не уособлює собою глобальну ідею. Він уособлює собою хаос, як такий. Звичайно, він не розраховував, що виживе, але і вбивати себе не став. Тому що він не вважає себе сакральною жертвою. Цей хлопець робив усе заради власного непомірного его і головне - заради хайпа. Також вже стало зрозуміло, що він його отримав, але ціною десятків життів.

За матеріалами super.ru

Як повідомляв "Апостроф", в мережі з'явилися нові подробиці і відео кривавого теракту в Новій Зеландії.