RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Зґвалтування ветерана АТО в колонії: з'явилися нові страшні подробиці

Колишній боєць АТО, над яким знущалися в Бердянській колонії №77, перебуває на волі у важкому психічному стані.

Про це в інтерв'ю "Обозревателю" повідомив координатор програми Харківської правозахисної групи Андрій Діденко.

"Керівництво колонії продовжує працювати, ніхто їх не усунув навіть на час розслідування, я вже не кажу про покарання", – розповів Діденко.

Він зазначив, що ув'язнені до смерті бояться розповідати про знущання, так як їх залякують.

"Знущатися починають з першого дня. Займаються цим так звані "козли", ув'язнені, які свого часу самі пройшли ці кола пекла. Тепер вони це роблять не без участі адміністрації колонії. З їх допомогою вони з'ясовують матеріальне становище рідних в'язнів. Потім їх починають жорстоко бити, вимагаючи, щоб родичі перераховували гроші на картки. Наприклад, мами розповідають, що їм довелося навіть оплачувати весілля одного "козла", купувати йому все: кільця, квіти, костюм. Він ще й залишився незадоволений костюмом", – додав Діденко.

Так, на початку року з цієї колонії в СІЗО для судових розглядів доставили 18-річного Дениса Кметя, мати якого і звернулася до правозахисників з розповіддю про тортури.

"Біда в тому, що хлопця після суду повинні повернути в цю ж колонію, змінити це не можна. Щоб його перевезли в іншу колонію, керівництво має визнати порушення. А вони ніколи цього не зроблять. Там ув'язнені бояться слова сказати. Я пам'ятаю, ми з адвокатом перший раз туди приїхали, так в'язні мовчали. Ми вже взяли тих, хто сидів у карцері, стали з ними говорити. Марно. Один з них нам так і сказав, мовляв, тільки коли побачимо, що ви приїжджаєте сюди вп'яте, вшосте, що ви нас не забуваєте, тоді, може, щось і розповімо", – каже Діденко.

Він додав, що матері інших засуджених також скаржаться на знущання в колонії.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що ветерана АТО, згвалтованого в колонії Бердянська, виявляється пресинг, щоб він замовк і не розповідав про НП.