RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Затримання в Україні диверсантів Кремля, які влаштували резонансні теракти: фото, відео і всі деталі

Співробітники Служби безпеки України затримали на території країни диверсійно-терористичну групу спецслужб РФ.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Оперативники зловили сімох учасників групи, двоє з яких є кадровими офіцерами російських спецслужб.

"Сьогодні вранці був затриманий ще один спільник диверсантів. З початку 2017 року на територію України з Росії і так званої ДНР було направлено кілька автономно діючих бойових диверсійних груп російської військової розвідки для ліквідації офіцерів спецслужб України. Одна з таких груп 27 червня 2017 року здійснила терористичний акт в центрі Києва, підірвавши автомобіль генерала Головного управління розвідки Міністерства оборони України Максима Шаповала, в результаті якого він загинув", - розповів Голова СБУ Василь Грицак.

За аналогічним сценарієм 4 квітня поточного року в Києві при спробі закладення вибухового пристрою під автомобіль іншого українського військового розвідника стався самопідрив, в результаті чого виконавець, він же керівник російської диверсійної групи, отримав важкі тілесні ушкодження.

СБУ встановила особу зловмисника, ним виявився громадянин РФ Комарічєв Олексій Анатолійович, який є офіцером російської військової розвідки. Крім цього, силовики встановили місцезнаходження і затримали на конспіративній квартирі ще одного учасника диверсійної групи - російського громадянина Дзортова Тимура Мовлайовича. Він служив в особистій охороні глави Республіки Інгушетія, а в 2015-2017 роках обіймав посаду заступника керівника Адміністрацій Глави Інгушетії.

"Обидва затриманих є громадянами РФ, але для прикриття терористичної діяльності в Україні вони отримали паспорти Республіки Киргизстан", - зазначив глава СБУ.

Співробітники СБУ зібрали неспростовні докази, що обидва теракти були профінансовані і здійснені російськими спецслужбами.

"Це були спільні операції Федеральної Служби безпеки та Головного управління Генерального штабу Збройних Сил Російської Федерації. Організацію та здійснення обох забезпечували одні і ті ж посадові особи спецслужб", - підкреслив Грицак.

Оперативники спецслужби встановили, що першу спробу вбивства українського військового контррозвідника Комарічєв і Дзортов планували ще в 2017 році за сприяння представників так званого МГБ ДНР, в тому числі громадянина України Шутова Олега Миколайовича. Слідством встановлено, що саме ця людина заклала вибуховий пристрій під автомобіль генерала Максима Шаповала.

Службою встановлено, що Шутов є співробітником "Центру спеціальних операцій МГБ ДНР", який очолює Василь Євдокимов на прізвисько "Ленін".

"Саме Евдокимов-"Ленін" за завданням російських спецслужб організував підрив 31 березня 2017 року автомобіля контррозвідника СБУ полковника Олександра Хараберюша в Маріуполі", - нагадав Василь Грицак.

У 2017 році Шутов за завданням спецслужб Росії безпосередньо здійснював підготовку нового терористичного акту, виконавцями якого повинні були стати Комарічєв і Дзортов. Весь час Шутов залишався в Донецьку, своїми агентами керував за допомогою шифрованого листування. Оперативники СБУ встановили всіх членів цієї агентурної мережі. В результаті вжитих СБУ заходів російські спецслужби в 2017 році скасували операцію, але не відмовилися від організації терористичного акту. З травня 2018 року підготовку операції по ліквідації офіцера української розвідки здійснювала інша людина. Це - громадянин Російської Федерації Куштов Башир Абдулхамідивич.

Як стало відомо СБУ, дії Куштова, Комаричєва і Дзортова координувала людина по імені "Рустем" - помічник начальника Головного управління Генерального штабу Збройних Сил РФ.

"Рустем" особисто займався тренуванням обох виконавців і ухвалював рішення щодо конкретного часу і способу ліквідації офіцера українських спецслужб, а також повідомив виконавцям про місця прихованого зберігання зброї і вибухівки в Києві.

"Але справжнім організатором вбивств, в результаті яких загинули Олександр Хараберюш і Максим Шаповал, і повинен був бути ліквідований ще один офіцер українських спецслужб, є генерал-лейтенант ФСБ РФ Мінаєв Дмитро Вікторович, начальник Департаменту контррозвідувальних операцій Федеральної служби безпеки РФ", - зазначив Голова СБУ.

У дні підриву автомобілів Хараберюша і Шаповала Мінаєв особисто контролював фінальну фазу терористичних операцій, перебуваючи в так званому "Центрі спеціальних операцій МГБ ДНР" в Донецьку.

"Правоохоронними органами встановлено, що при підготовці теракту співробітники російської військової розвідки безперешкодно користувалися відкритими базами даних громадян України, в тому числі системою "Безпечне місто" для збору необхідної інформації і організації віддаленого контролю над обраними об'єктами ліквідації", - зазначив головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

Отримані СБУ плани російських спецслужб свідчать, що їх терористична діяльність не обмежується Україною, під загрозою і країни, зокрема Євросоюзу.

"Спецслужби РФ в своїй підривній діяльності порушують всі норми міжнародного права", - підкреслив Василь Грицак.

Як повідомляв "Апостроф", 30 березня співробітники Служби безпеки України і спецпідрозділу Національної поліції КОРД затримали громадянина Грузії Вано Надирадзе, який знаходився в розшуку.