RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

​Ганьба і гидота: мережі шокувало свавілля влади в історії з 16-річною активісткою в Рівному

У мережі обговорюють історію 16-річної активістки Даші Коцюруби з Рівного, яка була затримана на мітингу правоохоронцями.

Про це повідомляє координатор правого спрямування Ініціативи "Восток-СОС" Олександра Дворецька на своїй сторінці в Facebook.

Відзначають, що історія стала основною темою 25-26 травня, коли молоду активістку разом з другом Ромою затримали під час мітингу на центральній площі Рівного. На молодих людей правоохоронці склали протокол про адміністративні правопорушення за "порушення порядку мирного зібрання", а потім ще на маму Даші - за невиконання нею батьківських обов'язків.

"Даша послідовна у своїй позиції, її тиждень до цього 19 квітня затримували за поширення листівок і склали протокол за статтею 212-13 адмін кодексу. Однак своїм рішенням суддя Рівненського міського суду Сидорук Є.І. запевнив: "Провадження закрити в зв'язку з відсутністю події і складу адміністративного правопорушення"", - пише Дворецька.

Але вона підкреслила порушення з боку поліції міста Рівне по відношенню до активістів. Історію прокоментував глава Нацполіціі Сергій Князєв, так як вона зробила резонанс в ЗМІ і її порівняли з ситуацією часів Януковича.

"Князєв не говорив про необхідність провести службове розслідування або про "перегини на місці". У коментарі hromadske.ua він каже: "...хочу підкреслити, що саме цих громадян в квітні доставляли працівники поліції за аналогічний вчинок адміністративного правопорушення. Тоді адміністративний протокол був складений, суд рівненський місцевий виніс рішення, де визнав дії співробітників поліції законними, так як вони оштрафували правопорушників. Навіть можу сказати який - зауваження. І тому я так розумію, що це все-таки трохи політизована історія...", - зазначила координатор.

За її словами, глава поліції збрехав двічі. Протоколи по цим двом інцидентам складені за різними статтями (незаконна агітація і порушення порядку проведення митних зборів відповідно), а суд навпаки сказав, що не бачить в діях Дар'ї Коцюруби складу правопорушення.

"Але, далі почали відбуватися чудеса, які можливі, напевно, тільки на пострадянському просторі. Суд каже, що видав на руки не рішення, а проект рішення, а справжнє рішення саме таке, яке озвучив Князєв. І, незважаючи, що рішення немає в судовому реєстрі, "правильне" рішення якимось чином з'являється у комунікаційника поліції, а не у сторін процесу. Виходить, що суд видав з печаткою і підписом два абсолютно різних документа, в різні дні, на необхідність політичній ситуації", - написала Дворецька.

Вона підкреслила, що суд і поліція на найвищому рівні займаються підробкою документів, щоб боротися з 16-річною дівчиною у Рівному.

"Активісти очікують суд за протоколами, складеними 25 травня на Дашу і її маму Наталю, паралельно готують скаргу в ДБР на співробітників поліції, а тепер ще й скаргу на суддю по 366 статті Крімінальнооо кодексу по "службовому підробленні" документів в суді", - зазначила координатор.

Інших користувачів мережі також здивувала ця ситуація.

Як повідомляв "Апостроф", в окупованому Криму 30 травня співробітники російського Центру з протидії екстремізму затримали активісток "Кримської солідарності" Муміне Салієву і Лутфіє Зудієву.