RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

У Зеленського відреагували на знесення скандального пам'ятника в Харкові

Прес-секретар президента Володимира Зеленського, Юлія Мендель, заявила, що ситуація в Харкові навколо пам'ятника маршалу Жукову - приклад непродуманої і недосконалої гуманітарної політики, яка проводилася в Україні в останні роки.

Про це вона повідомила на своїй сторінці в Facebook.

За її словами, ця ситуація також є свідченням "крайньої необхідності введення процедур народовладдя і нової якості діалогу між владою і суспільством".

"Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» закладає правову колізію. Він вимагає перейменувань та знесення пам`ятників радянським діячам, але водночас робить винятки для випадків, коли такі історичні пам’ятки пов`язані із опором і вигнанням нацистських окупантів з території України. (Пункти д) та є) частини 4 статті 1 Закону). Отже, закон не вимагає знесення пам`ятника. Але правова колізія, пов’язана з ним - так само як з перейменуванням проспекту - присутня. Тим більше, за відсутності громадського консенсусу з цього питання у місті Харкові", - зазначила Мендель.

Президент вважає, що вирішення подібних конфліктів є справою "виключно територіальної громади міста".

"Що передбачає проведення громадських консультацій і слухань та досягнення оптимального рішення, яке б задовольнило всі зацікавлені сторони. Міський голова, як лідер територіальної громади, має бути арбітром у цьому протистоянні і організувати процес пошуку оптимального рішення, а не ставати на чийсь бік" , - підкреслюється в повідомленні.

"Реакцію на ситуацію з боку МЗС РФ президент вважає черговим втручанням у внутрішні справи суверенної держави і застерігає російську сторону від повторення подібних кроків", - додала прес-секретар Зеленського.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", 2 червня активісти з національною символікою, які зібралися в Харкові навпроти Палацу Спорту, повалили з постаменту бюст маршала Георгія Жукова.